Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be looking at how to develop our personal response to an evaluative question on 'The Time Machine'. We will start with a planning tool to help us unpick the question and explore our ideas. We will then sequence our material before undertaking a slow write response, working systematically through our plan together.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
"The night came like the turning out of a lamp..." What language devices has been employed in this sentence?
amplification
metaphor
Correct answer: simile
symbolism
Q2.
What does the word 'headlong' suggest in relation to the context of the passage?
that the Time Traveller is brave
that the Time Traveller is determined
Correct answer: that the Time Traveller is reckless
that the Time Traveller is scared
Q3.
Which version of the word is spelt correctly?
onamatopoeic
onomatopaeic
onomatopeic
Correct answer: onomatopoeic
Q4.
"I saw the sun hopping swiftly across the sky." What language device is used in this sentence?
metaphor
Correct answer: personification
sibilance
simile
Q5.
Which one of the following is not an abstract noun?
anger
love
peace
Correct answer: red

5 Questions

Q1.
Match the definition to the correct term: 'the point at which the character, setting, place and action are established.'
climax
denouement
Correct answer: exposition
falling action
rising action
Q2.
What is the name of the 'upper class' society in the world that the Time Traveller goes to?
Elise
Elite
Correct answer: Elois
Elyans
Q3.
Which statement is true?
the Morlocks are not very intelligent
the Morlocks are weak
Correct answer: the Morlocks eat the other social group
the Morlocks live in luxurious houses
Q4.
Which one of the following statements is not true of the Science Fiction genre?
a narrative that is often set in future worlds
Correct answer: a narrative that must be set in space
a narrative that often contains time travel
a narrative that shows the consequences of technology or science
Q5.
In his story, Wells' main focus is not just the process of time travel but the world that he travels to. Wells is particularly concerned about social class and inequality. What type of conflict is this?
man v man
man v nature
man v self
Correct answer: man v society