Year 7

Subordinate conjunctions: even though, because and whenever

Year 7

Subordinate conjunctions: even though, because and whenever

Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about some more conjunctions and how to punctuate them correctly when using them in sentences. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the best definition of a subordinate conjunction?
A fancy word.
A sentence that makes sense by itself.
Correct answer: A word we use to join a full sentence to a subordinate clause.
Part of a sentence which removes information.
Q2.
Which word is a subordinate conjunction?
and
bear
Correct answer: If
look
Q3.
Choose the CORRECT sentence.
I would go to the cinema, if I had money.
if i had money i would go to the cinema
If I had money I would go to the cinema.
Correct answer: If I had money, I would go to the cinema.
Q4.
When the part of the sentence that starts with although, unless or if is at the start of the sentence, it needs to be followed by a...
Correct answer: comma
exclamation mark
full-stop
verb
Q5.
Click on the sentence missing a comma.
Correct answer: Although we have been busy it has also been fun.
I'm missing school although it has been nice to spend time at home.
If I had more time, I would go to the gym.
Unless I go to bed early, I will be very tired tomorrow.

5 Questions

Q1.
Which word below is a subordinate conjunction?
house
out
the
Correct answer: whenever
Q2.
Complete the rule: If the part that starts with even though, because or whenever is at the start of the sentence, it is followed by a ...
colon
Correct answer: comma
exclamation mark
full-stop
Q3.
Choose the correct sentence.
Because I didn't wake up on time I'm going to be late.
Even though it rained yesterday it was still very warm.
Correct answer: I enjoy eating pizza because it is delicious.
I want to play outside, whenever it is warm.
Q4.
Can you start a sentence with because?
no
Correct answer: yes
Q5.
Why do we need subordinate clauses?
Correct answer: To add extra information to a sentence.
To make writing easier.
To make writing more complicated.
We don't need them.