Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will develop our capital letter use and introduce irregular verbs. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
What is the subject in this sentence? 'The cat chased the mouse.'
chased
mouse
the
Correct answer: The cat
Q2.
Which of these words is a subject? (A part that names)
Correct answer: I
jumped
listened
ran
Q3.
Which word in the following sentence is a verb? 'The girl danced all night.'
all
Correct answer: danced
night
The girl
Q4.
Which of the following words is a verb?
cats
funny
to
Correct answer: was
Q5.
Which sentence is correct?
Correct answer: Karen went to the shop and bought a book.
Karen went to the shop and bought a Book.
Karen went to the shop and Bought a book.
Karen went to the Shop and bought a book.
Q6.
Which of these past tense verbs is incorrect?
helped
Correct answer: meeted
ran
walked
Q7.
Which of the following words is a verb?
house
Peter
Saturday
Correct answer: were

6 Questions

Q1.
What is the subject of this sentence? 'The girl and her father held hands.'
father
held
The girl
Correct answer: The girl and her father
Q2.
What is the verb in this sentence? 'The cat and the dog fought.'
Correct answer: fought
The cat
The cat and the dog
the dog
Q3.
What is the subject of this sentence? 'Two pretty birds sat on a branch.'
birds
branch
sat
Correct answer: Two pretty birds
Q4.
Which of these words should have a capital letter?
happy
Correct answer: harry
hat
hungry
Q5.
What is the subject of this sentence? 'You looked at Jimmy.'
at
Jimmy
looked
Correct answer: You
Q6.
What is the verb in this sentence? 'We went to the beach.'
the beach
to
We
Correct answer: went