Switch to our new English teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will introduce the concept of singular and plural subjects. We will then apply that knowledge in a piece of creative writing.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the subject of this sentence? 'The girl and her father held hands.'
father
held
The girl
Correct answer: The girl and her father
Q2.
What is the verb in this sentence? 'The cat and the dog fought.'
Correct answer: fought
The cat
The cat and the dog
the dog
Q3.
What is the subject of this sentence? 'Two pretty birds sat on a branch.'
birds
branch
sat
Correct answer: Two pretty birds
Q4.
Which of these words should have a capital letter?
happy
Correct answer: harry
hat
hungry
Q5.
What is the subject of this sentence? 'You looked at Jimmy.'
at
Jimmy
looked
Correct answer: You
Q6.
What is the verb in this sentence? 'We went to the beach.'
the beach
to
We
Correct answer: went

6 Questions

Q1.
Which sentence is correct?
My family went to croatia.
Correct answer: My family went to Croatia.
My Family went to Croatia.
My Family Went to Croatia.
Q2.
Which of these subjects is plural?
I
My dog
The cat
Correct answer: We
Q3.
Which word needs a capital letter?
Correct answer: david
house
island
sofa
Q4.
Which sentence is correct?
We play football yesterday.
Correct answer: We played football yesterday.
We playing football yesterday.
We plays football yesterday.
Q5.
Which of these subjects is singular?
My sisters
Our teachers
Correct answer: The mouse
The women
Q6.
Which sentence is correct?
The man were talking.
Correct answer: The men were talking.
The woman were talking.
The women was talking.