Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      ‘Where Have All the Flowers Gone?’: a song of conviction

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how structure and imagery can be used to take a stand.

      Key learning points

      1. A poem can be turned into song and used to take a stand.
      2. ‘Where Have All The Flowers Gone’ is a famous anti-war song.
      3. The song uses a cyclical structure to show the inevitability of war.
      4. The imagery of flowers in the poem reflects the beauty and innocence that is destroyed by war.
      5. Repetition of “where” and “learn” reinforces the sense of loss and history’s inability to teach us about violence.

      Keywords

      • Poignant - making you feel sad

      • Melancholy - feeling or expressing a deep sadness

      • To reinforce - to make something stronger

      • Refrain - a short part of a song or poem that is repeated

      • Indictment - something that shows a policy or system is bad or wrong

      Common misconception

      Students may think that there is a very clear distinction between poetry and music lyrics.

      Encourage students to consider what the poetry and song lyrics have in common. For example the use of verses and refrains, as well as the use of figurative language, often crosses over.

      Teacher tip

      Play the song to your class. Ask them about the tone and the mood created. Ask if they know of other songs that take a stand.

      Equipment

      You will need access to the words of the song 'Where Have All the Flowers Gone' by Pete Seeger.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the best description of what lyrics are?

      a type of poetry with a set rhythm and meter
      the melody or musical composition of a song
      the emotional atmosphere created by a piece of music
      Correct answer: the words of a song

      Q2.
      Which of the following is a synonym for "mood"?

      Correct answer: atmosphere
      theme
      plot
      character

      Q3.
      Which of the following is the best definition of the context of a text?

      the structure of a text
      the grammatical structures of a text
      Correct answer: the social and historical background of a text
      the language and structure of a text

      Q4.
      What do we call the technique when a writer deliberately uses an idea or an image or a word several times in the same text?

      Correct Answer: repetition

      Q5.
      In literature, we often say that 'a thing' can represent an idea. Which of the following is the best definition of represent?

      to look like the thing
      to pretend to be the thing
      Correct answer: to symbolise the thing
      to describe thing in detail

      Q6.
      In literature, imagery means...

      the sequence of events in a story
      the underlying message of a story to teach the reader something
      Correct answer: the use of language designed to create pictures in the reader's mind
      the overall structure of a text

      6 Questions

      Q1.
      Who wrote the poem and song 'Where All The Flowers Gone?'?

      Correct Answer: Pete Seeger, Seegar

      Q2.
      Match the words on the left with the synonyms on the right.

      Correct Answer:poignant,moving, touching

      moving, touching

      Correct Answer:melancholy ,sad, sorrowful

      sad, sorrowful

      Correct Answer:to reinforce,to strengthen

      to strengthen

      Correct Answer:indictment,accusation

      accusation

      Q3.
      In the following title, 'Where Have All the Flowers Gone?' which word evokes a sense of loss or that something is missing and cannot be found?

      Correct answer: Where
      all
      flowers
      gone

      Q4.
      What word beginning with r refers to a line or phrase that is repeated throughout a poem?

      Correct Answer: refrain

      Q5.
      In the following title, 'Where Have All The Flowers Gone?' which word represents beauty and youth?

      where
      all
      Correct answer: flowers
      gone

      Q6.
      Which of the following explains the use of structure in 'Where Have All the Flowers Gone?'?

      Correct answer: The cyclical structure reinforces the sense of war being ever ending.
      The cyclical structure reinforces the innocence of the young people.
      The cyclical structure reminds us of the fate of the soldiers.
      The cyclical structure is key to the poem's mood.

      To help you plan your 8 English lesson on: ‘Where Have All the Flowers Gone?’: a song of conviction, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...