Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing ideas of love in ‘Sonnet 29’, ‘Cousin Kate’ and ‘Dusting the Phone’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compare how Browning, Rossetti, and Kay present ideas of love in ‘Sonnet 29’, ‘Cousin Kate’, and ‘Dusting the Phone’.

      Key learning points

      1. Browning, Rossetti and Kay all arguably depict an obsessive, all-consuming idea of love.
      2. Browning, Rossetti and Kay all potentially suggest how women’s lives are influenced by their relationships.
      3. However, the way in which the women’s lives are influenced by their relationships differs in each poem.
      4. Arguably, Browning’s ‘Sonnet 29’ presents love as natural and desired.
      5. In contrast, Rossetti arguably depicts how shame is associated with sex and Kay implies a lack of intimacy in sex.

      Keywords

      • All-consuming - completely filling one's mind and attention

      • Shame - a painful feeling of humiliation or distress caused by the consciousness of wrong or foolish behaviour

      • Implicit - suggested but not communicated directly

      Common misconception

      Society's attitudes towards female pleasure have completely changed since the 1800s.

      While society's attitudes towards female pleasure are less extreme than in the 1800s, arguably there is still a sense of shame attached to female pleasure in modern society.

      Teacher tip

      It might be useful to explore ideas of how society stereotypically does not approve of female pleasure in order to enhance their understanding in LC2.

      Equipment

      You will need a copy of the Eduqas 2025 Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an accurate summary of Browning's 'Sonnet 29'?

      Correct answer: The speaker is fantasising about their absent lover.
      The speaker is waiting for their lover to call them.
      The speaker is heartbroken because their lover has picked somone else.

      Q2.
      Which of the following is an accurate summary of Kay's 'Dusting the Phone'?

      The speaker is getting married to their lover.
      The speaker is talking to their friend about their lover.
      Correct answer: The speaker is waiting for their lover to call.

      Q3.
      Which of the following is an accurate summary of Rossetti's 'Cousin Kate'?

      The speaker wants to abandon their lover.
      Correct answer: The speaker has been seduced and abandoned by their lover.
      The speaker is excited about their new relationship.

      Q4.
      Both Browning and Rossetti were writing in which period?

      Elizabethan
      Jacobean
      Correct answer: Victorian

      Q5.
      If something is all-consuming then it is which of the following?

      it doesn't cross one's mind
      it sometimes crosses one's mind
      Correct answer: it completely fills one's mind

      Q6.
      Arguably, Browning's 'Sonnet 29', Rossetti's 'Cousin Kate' and Kay's 'Dusting the Phone' all associate which of the following with love?

      pain
      Correct answer: obsession
      sadness
      joy

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following poems presents sex in a positive way?

      Correct answer: Browning's 'Sonnet 29'
      Rossetti's 'Cousin Kate'
      Kay's 'Dusting the Phone'

      Q2.
      Is the following statement true or false: 'Browning's 'Sonnet 29', Rossetti's 'Cousin Kate', and Kay's 'Dusting the Phone' all suggest that relationships have a significant impact on your life.'

      Correct Answer: True, T, t, true

      Q3.
      Which of the following poems presents a relationship as having a positive impact on the speaker's relationship?

      Kay's 'Dusting the Phone'
      Rossetti's 'Cousin Kate'
      Correct answer: Browning's 'Sonnet 29'

      Q4.
      Which of the following is true of Browning's 'Sonnet 29'?

      Browning never published the poem.
      Correct answer: Browning initially said the poem was a translation.
      Browning's husband published the poem.

      Q5.
      'A painful feeling of humiliation or distress caused by the consciousness of wrong or foolish behaviour' is the definition of which word beginning with 's'?

      Correct Answer: shame, shameful, ashamed, Shame

      Q6.
      Arguably, Browning's 'Sonnet 29', Rossetti's 'Cousin Kate', and Kay's 'Dusting the Phone' all present sex in ________ way.

      a positive
      Correct answer: an implicit
      an explicit

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing ideas of love in ‘Sonnet 29’, ‘Cousin Kate’ and ‘Dusting the Phone’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...