Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding ideas of war and isolation in Owen's ‘Disabled’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how Owen presents ideas of war and isolation in ‘Disabled’.

      Key learning points

      1. Wilfred Owen is widely considered to be one of the most important WW1 poets.
      2. Arguably, Owen’s poetry reveals the horror and futility of war.
      3. ‘Disabled’ focuses on an injured soldier in the aftermath of WW1.
      4. We might read ‘Disabled’ as demonstrating how the young men who enlisted did not know what they were signing up for.
      5. We might see ‘Disabled’ as exploring the loss of identity and isolation of soldiers in the aftermath of war.

      Keywords

      • Enlist - enrol or be enrolled in the armed services

      • Aftermath - the period that follows an unpleasant event or accident, and the effects that it causes

      • Isolation - the state of feeling alone and without friends or help

      • Futility - the fact of having no effect or of achieving nothing; pointless; useless

      Common misconception

      WW1 poets portrayed dying for their country as glorious.

      While some WW1 poets did portray it as glorious, poets such as Wilfred Owen depicted the horrors and futility of the war.

      Teacher tip

      It would be useful for students to share their answers to Task B so that they have a clear understanding of the poem.

      Equipment

      There is a copy of Owen's 'Disabled' in the additional materials; alternatively, you can find the poem in the Eduqas 2025 Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are the dates for the start and end of WW1?

      1899-1902
      Correct answer: 1914-1918
      1939-1945

      Q2.
      Who fought with the British in WW1?

      Germany
      Turkey
      Correct answer: France
      Correct answer: Italy

      Q3.
      Which of the following is the definition of 'isolation'?

      a feeling of unhappiness and anger because someone has something you want
      a feeling of fellowship or friendship
      Correct answer: the state of feeling alone and without friends or help

      Q4.
      'To enlist' means which of the following?

      Correct answer: to enrol or be enrolled in the armed services
      to be tricked into joining the armed services
      to be forced into joining the armed services

      Q5.
      'Almost not at all' is the definition of which of the following words?

      abundantly
      Correct answer: scarcely
      substantially

      Q6.
      Comparing someone to "cattle" has which of the following connotations?

      It suggests they are being treated as a human being.
      Correct answer: It suggests they aren't being treated as a human being.
      It suggests they are an honourable human being.

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following summarises Owen's involvement in WW1?

      Owen protested against WW1 and refused to enlist.
      Correct answer: Owen fought and died in WW1.
      Owen fought in WW1 and was discharged due to injury.

      Q2.
      Which of the following does Owen suggest that the soldier feels in the aftermath of the war?

      proud
      Correct answer: isolated
      relieved

      Q3.
      'the period that follows an unpleasant event or accident, and the effects that it causes' is the definition of which word that begins with 'a'?

      Correct Answer: aftermath

      Q4.
      Complete the following quotation from Owen's 'Disabled': “All of them touch him like some queer __________”

      animal
      Correct answer: disease
      human

      Q5.
      Which of the following does Owen suggest about the soldier's awareness of the realities of war?

      He was fully aware of the realities of war.
      Correct answer: He was not aware of the realities of war.
      He was somewhat aware of the realities of war.

      Q6.
      'The fact of having no effect or of achieving nothing; pointless; useless' is the definition of which word beginning with 'f'?

      Correct Answer: futility, futile, Futility

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding ideas of war and isolation in Owen's ‘Disabled’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...