Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Family activities: singular regular -er verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use singular -er verbs to say what I do at the weekend.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Accents can change the pronunciation of a letter in French. The SSCs [e], [è] and [é] make different sounds.
      2. 'Manger' (to eat) and 'passer' (to spend) are two regular -er verbs.
      3. In French, there is only one way to talk about things in the present tense: je regarde.
      4. In English, there are two ways to refer to the present: I watch and I am watching.
      5. Regular -er verbs have the following endings in the singular form: (je) -e, (tu) -es, (il) -e and (elle) -e.

      Keywords

      • [e] - prnounced as in 'cheval'

      • [è] - pronounced as in 'frère'

      • [é] - pronounced as in 'répéter'

      • -er verb - a verb which has an infinitive form ending in -er

      • Present tense - describing an action that is currently happening, or an event that happens regularly

      Common misconception

      There are two ways of referring to the present tense in French, as in English. For example: I watch and I am watching.

      There is only one way to refer to the present tense in French: je regarde. This can be translated as both 'I watch', and 'I am watching'.

      Teacher tip

      Ask pupils to share what they do at the weekend, using the nine verbs learnt today in class.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these French words doesn't have the [e] sound.

      cheval
      petit
      samedi
      Correct answer: méchant

      Q2.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:je mange,I eat, I am eating
      Correct Answer:tu manges,you eat, you are eating
      Correct Answer:il mange,he eats, he is eating
      Correct Answer:elle mange,she eats, she is eating
      Correct Answer:manger,to eat, eating

      Q3.
      Which French verb means 'to wear, wearing'.

      donner
      Correct answer: porter
      parler
      regarder
      passer

      Q4.
      Translate into English 'c'est facile de parler en anglais'.

      Correct Answer: It's easy speaking English., It's easy to speak English.

      Q5.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:mon ami,my friend
      Correct Answer:ma mère,my mother
      Correct Answer:ton frère,your brother
      Correct Answer:ton ami,your friend
      Correct Answer:ta mère,your mother
      Correct Answer:ma sœur,my sister

      Q6.
      Which word would help translate 'Samedi, je un film avec mon ami'.

      Correct Answer: regarde

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:écouter,to listen
      Correct Answer:préparer,to prepare
      Correct Answer:chanter,to sing
      Correct Answer:manger,to eat
      Correct Answer:passer,to spend
      Correct Answer:regarder,to watch

      Q2.
      Match the English to the French.

      Correct Answer:I listen, am listening,j'écoute
      Correct Answer:you listen, are listening,tu écoutes
      Correct Answer:you eat, are eating,tu manges
      Correct Answer:I eat, am eating,je mange
      Correct Answer:I give, am giving,je donne
      Correct Answer:you give, are giving,tu donnes

      Q3.
      Translate into English: 'aujourd'hui, je porte un t-shirt'.

      Correct Answer: Today, I wear a t-shirt., Today, I am wearing a t-shirt.

      Q4.
      'Dimanche, je parle au téléphone avec mon père'. Choose the correct translations.

      On Sunday, I talk to my mum on the telephone.
      On Saturday, I talk to my dad on the telephone.
      Correct answer: On Sunday, I talk to my dad on the telephone.
      Correct answer: On Sunday, I am talking to my dad on the telephone.
      On Monday, I am talking to my sister on the telephone.

      Q5.
      Which word means 'lunch'?

      dîner
      petit-déjeuner
      repas
      Correct answer: déjeuner
      manger

      Q6.
      Translate into French: 'she prepares chicken, she is preparing chicken'.

      Correct Answer: Elle prépare le poulet.

      To help you plan your 4 French lesson on: Family activities: singular regular -er verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...