Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Friends: adjectives ending in -e

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand when listening and reading whether a sentence is referring to a boy or to a girl.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [an/en] is a nasal vowel and [a] is an oral vowel; both appear in the word 'maman', mum.
      2. Adjectives already ending in -e do not change; the final consonant in the word is pronounced, e.g., malade.
      3. 'Je suis', 'tu es' and 'elle, il est' are all parts of the verb 'être' to be, being.

      Keywords

      • [an/en] - pronounced as in 'enfant'

      • Nasal vowel - a sound produced by air passing through both the nose and mouth

      • Oral vowel - a sound produced by air passing through the mouth

      • Il est / elle est - from the verb être meaning 'he is / she is'

      • Adjective agreement - a change in adjective ending, for example, adding -e to describe a girl or woman

      Common misconception

      Adjectives already ending in -e follow the pattern of adjective agreement and change in the feminine form.

      Adjectives already ending in -e do not change.

      Teacher tip

      Next lesson, take the register in French to practise adjective agreement: 'Je suis présent/présente', 'il est absent/elle est absente'.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false: Clémentine and Jean-Michel speak French so they must live in France.

      Correct Answer: false, wrong

      Q2.
      Match the cities and the countries.

      Correct Answer:Lorient,France
      Correct Answer:Port-au-Prince,Haiti
      Correct Answer:London,England

      Q3.
      Which words have the [an/en] sound?

      Correct answer: absent
      animal
      Correct answer: présent
      Correct answer: grand
      petit

      Q4.
      Choose the correct meaning.

      An image in a quiz
      content
      Correct answer: triste
      anglais
      petit
      grand

      Q5.
      Who is Léa talking to or about? 'Tu es grand.'

      herself
      Clémentine (a girl)
      Correct answer: Yves (a boy)

      Q6.
      Translate: she is pleased.

      Correct Answer: Elle est contente., elle est contente., elle est contente

      6 Questions

      Q1.
      What is a nasal sound?

      A sound produced by air passing through your mouth only.
      A sound produced by air passing through your nose only.
      Correct answer: A sound produced by air passing through your nose and your mouth.

      Q2.
      True or false: the word 'maman' makes a nasal and an oral sound.

      Correct Answer: True, right, yes

      Q3.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:intelligent,intelligent
      Correct Answer:calme,calm
      Correct Answer:amusant,amusing, fun
      Correct Answer:malade,ill, sick
      Correct Answer:méchant,mean

      Q4.
      Which sentence describes a girl?

      Je suis content.
      Tu es amusant.
      Il est malade.
      Correct answer: Elle est intelligente.

      Q5.
      Which of the following adjectives do not change when describing a boy or a girl?

      méchant
      content
      Correct answer: calme
      Correct answer: triste
      Correct answer: malade

      Q6.
      Translate: He is calm.

      Correct Answer: Il est calme., Il est calme

      To help you plan your 3 French lesson on: Friends: adjectives ending in -e, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...