Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Numbers: 1-12, plural nouns, 'il y a'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use numbers 1-12 with nouns to understand how many there are.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence [oi] sounds like the ‘oi’ in 'trois', 'three'.
      2. To make nouns plural French often adds ‘s’.
      3. Numbers 1-12 go before nouns to indicate how many there are; numbers don’t change their spelling for gender or number.
      4. ‘Il y a’ means there is, there are.

      Keywords

      • [oi] - pronounced as in 'trois'

      • Plural noun - a word that refers to more than one person, place or thing

      • Il y a - irregular verb phrase meaning ‘there is’ or ‘there are’

      Common misconception

      The French sound [oi] starts with a 'w'.

      The French SSC [oi] does is spelt 'oi' and does not start with a 'w'.

      Teacher tip

      Listen to and sing the numbers song again at the end of the lesson and at the start of the next lesson to consolidate pupils' learning of numbers in French. Use numbers at any opportunity within the classroom, for social and organisational interactions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French verbs with the English verbs.

      Correct Answer:chanter,to sing
      Correct Answer:répéter,to repeat
      Correct Answer:utiliser,to use
      Correct Answer:porter,to wear, to carry
      Correct Answer:regarder,to watch
      Correct Answer:donner,to give

      Q2.
      Choose the correct meaning.

      An image in a quiz
      un crayon
      un stylo
      un livre
      Correct answer: une gomme
      un cahier

      Q3.
      Match the French nouns with the English nouns.

      Correct Answer:un livre,a book
      Correct Answer:un chat,a cat
      Correct Answer:un sac,a bag
      Correct Answer:un chien,a dog
      Correct Answer:un crayon,a pencil
      Correct Answer:une peluche,a teddy

      Q4.
      Choose the correct meaning.

      An image in a quiz
      Correct answer: un ballon
      une bouteille
      un jeu
      une orange
      une peluche

      Q5.
      Match the French adjectives with the English adjectives.

      Correct Answer:facile,easy
      Correct Answer:important,important
      Correct Answer:normal,normal
      Correct Answer:amusant,fun, amusing
      Correct Answer:méchant,mean
      Correct Answer:heureux,happy

      Q6.
      What is the meaning of 'un' and 'une' in English?

      Correct Answer: a, an, a an, a/an, a, an

      6 Questions

      Q1.
      Read the words. Which have the [oi] sound?

      Correct answer: trois
      Correct answer: poisson
      Correct answer: voici
      maison
      parfait

      Q2.
      Put the numbers in order.

      1 - un
      2 - deux
      3 - trois
      4 - quatre
      5 - cinq
      6 - six

      Q3.
      Put the numbers in order.

      1 - sept
      2 - huit
      3 - neuf
      4 - dix
      5 - onze
      6 - douze

      Q4.
      What letter do you add to make a noun plural in French?

      Correct Answer: s

      Q5.
      Write in French: There are three books.

      Correct Answer: Il y a trois livres., il y a trois livres

      Q6.
      Which numbers rhyme?

      Correct answer: six
      sept
      huit
      neuf
      Correct answer: dix

      To help you plan your 3 French lesson on: Numbers: 1-12, plural nouns, 'il y a', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...