Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Describe what you have: adjectives after the noun

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what I, you and others have using postnominal adjectives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Adjectives must agree with the noun they describe in French. They can be either masculine or feminine.
      2. Regular feminine adjectives add an -e: une voiture lente. This is a SFe (silent final e).
      3. In English, adjectives come before the noun: 'a grey bike'.
      4. In French, most adjectives go after the noun: 'un vélo gris'. These are called postnominal adjectives.
      5. 'J'ai' means 'I have' and 'tu as' means 'you have'. These are singular forms of the verb 'avoir'.

      Keywords

      • SFe - silent final e at the end of a word

      • Feminine adjective - form of an adjective that describes a girl, woman or feminine noun (regular adjectives add an -e in the feminine form)

      • Postnominal adjective - adjective which comes after the noun in French, e.g. 'un vélo gris'

      • Avoir - French infinitive verb meaning 'to have, having'

      Common misconception

      'Il a' and 'il y a' sound similar and can be confused.

      'Il a' and 'il y a', despite sounding similar, are in fact different and have different meanings. 'Il a' means 'he has', 'il y a' means 'there is' or 'there are'.

      Teacher tip

      Use realia in the classroom to describe nouns using postnominal adjectives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'hat'?

      chanson
      Correct answer: chapeau
      uniforme
      maison
      phrase

      Q2.
      Order the numbers from smallest to biggest.

      1 - deux
      2 - cinq
      3 - sept
      4 - huit
      5 - neuf
      6 - dix
      7 - douze

      Q3.
      Which word or phrase is a preposition?

      film
      tous les jours
      vert
      Correct answer: avec
      et

      Q4.
      Which adjectives stay the same when describing a masculine or feminine noun?

      Correct answer: jaune
      gris
      Correct answer: rapide
      cher
      Correct answer: rouge

      Q5.
      Translate into English 'il y a une souris grise'.

      Correct Answer: There is a grey mouse.

      Q6.
      Translate into French 'you have an expensive bicycle'.

      Correct Answer: Tu as un vélo cher.

      6 Questions

      Q1.
      Which noun phrases are wrong?

      une souris blanche
      un cheval brun
      un chien gris
      Correct answer: une tortue bleu
      Correct answer: un oiseau verte

      Q2.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:un t-shirt,a t-shirt

      a t-shirt

      Correct Answer:un film,a film

      a film

      Correct Answer:une tortue,a tortoise

      a tortoise

      Correct Answer:un livre,a book

      a book

      Correct Answer:une moto,a motorbike

      a motorbike

      Correct Answer:un crayon,a pencil

      a pencil

      Q3.
      Which sentence means 'he has a funny dog'?

      Il y a un chien amusant.
      Il y a un chat amusant.
      Il a un amusant chien.
      Il a lapin gris.
      Correct answer: Il a un chien amusant.

      Q4.
      Order these words to say 'a yellow cat and an expensive car'.

      1 - un
      2 - chat
      3 - jaune
      4 - et
      5 - une
      6 - voiture
      7 - chère

      Q5.
      Translate into English: 'elle a ton crayon nouveau'.

      Correct Answer: She has your new pencil.

      Q6.
      Translate into French: 'Do you have a blue hat?'

      Correct Answer: Tu as un chapeau bleu ?

      To help you plan your 4 French lesson on: Describe what you have: adjectives after the noun, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...