Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tintin: person nouns, 'avoir', 'être'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write sentences using the both the verbs 'avoir' and 'être' to describe person nouns, and I can read and understand a short passage about Tintin.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The SSC [(a)in] is pronounced as in 'Tintin'.
      2. Person nouns change based on the gender of the person in French: un cousin, une cousine.
      3. 'Je suis', 'tu es', 'il est' and 'elle est' are the singular forms of the verb 'être', to be. 'C'est' means 'it is'.
      4. 'C'est' can be used to say what or who someone is: C'est ma cousine - she is my cousin.
      5. 'J'ai', 'tu as', 'il a' and 'elle a' are the singular forms of the verb 'avoir', to have.

      Keywords

      • [(a)in] - pronounced as in 'Tintin'

      • Person noun - a noun referring to a person (man, woman, teacher etc.)

      • Avoir - French verb meaning 'to have'

      • Être - French verb meaning 'to be'

      Common misconception

      When referring to who or what somebody is in French, we must use 'il est' or 'elle est', like in English: she is my cousin.

      When referring to who or what somebody is in French, we can use 'il est' or 'elle est', like in English. We can also use 'c'est': c'est ma cousine - she is my cousin.

      Teacher tip

      With your class, research in more detail the comics of 'les aventures de Tintin'. Bring in one of the many comics in French and read with the pupils. Or watch one of the many cartoons adapted from the comics series.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:passer,to spend, spending

      to spend, spending

      Correct Answer:manger,to eat, eating

      to eat, eating

      Correct Answer:avoir,to have, having

      to have, having

      Correct Answer:être,to be, being

      to be, being

      Correct Answer:regarder,to watch, watching

      to watch, watching

      Correct Answer:voyager,to travel, travelling

      to travel, travelling

      Q2.
      Which word means 'lunch'?

      weekend
      Correct answer: déjeuner
      homme
      femme
      ami

      Q3.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:bleu,blue

      blue

      Correct Answer:vert,green

      green

      Correct Answer:rouge,red

      red

      Correct Answer:jaune,yellow

      yellow

      Correct Answer:blanc,white

      white

      Correct Answer:noir,black

      black

      Q4.
      Order the words to say 'sometimes she is kind and funny'.

      1 - parfois
      2 - elle
      3 - est
      4 - très
      5 - sympa
      6 - et
      7 - amusante

      Q5.
      'Cest une voiture rouge et rapide.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: It's a red and fast car, It's a red, fast car, It's a red fast car

      Q6.
      'I have an intelligent cousin.' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: J'ai un cousin intelligent, J'ai une cousine intelligente

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:mon,my (masculine)

      my (masculine)

      Correct Answer:ma,my (feminine)

      my (feminine)

      Correct Answer:ton,your (masculine)

      your (masculine)

      Correct Answer:ta,your (feminine)

      your (feminine)

      Correct Answer:son,his, her, its (masculine)

      his, her, its (masculine)

      Correct Answer:sa,his, her, its (feminine)

      his, her, its (feminine)

      Q2.
      Which words are feminine nouns?

      cousin
      Correct answer: cousine
      ami
      Correct answer: amie
      Correct answer: captaine

      Q3.
      Order the words to say 'sometimes the nasty captain chases the reporter'.

      1 - quelquefois
      2 - le
      3 - captaine
      4 - méchant
      5 - poursuit
      6 - le
      7 - reporter

      Q4.
      'Il est __________ quand il voyage.' Which word best completes this sentence?

      lente
      courageuse
      Correct answer: courageux
      sérieuse
      sérieux

      Q5.
      'Tu as un nounours brun.' Translate this sentence into English.

      Correct Answer: You have a brown teddy bear, You have a brown bear, You have a brown teddy

      Q6.
      'It is a very easy game.' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: C'est un jeu trés facile, Il est un jeu facile

      To help you plan your 4 French lesson on: Tintin: person nouns, 'avoir', 'être', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...