Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What it is like: adjectives after the noun

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what you and I have using postnominal adjectives.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Adjectives must agree with the noun they describe in French. They can be either masculine or feminine.
      2. Regular adjectives add an -e in the feminine form. This is a SFe (silent final e).
      3. In English, adjectives come before the noun: 'a grey bike'.
      4. In French, most adjectives go after the noun: 'un vélo gris'. These are called postnominal adjectives.
      5. 'J'ai' means I have and 'tu as' means you have. These are singular forms of the verb 'avoir'.

      Keywords

      • SFe - (silent final e) at the end of a word

      • J’ai - French verb meaning 'I have'

      • Tu as - French verb meaning 'you have'

      • Postnominal adjective - adjective which comes after the noun in French, e.g. 'un vélo gris'

      Common misconception

      All adjectives go before the noun in French, as in English: 'a grey bike'.

      Most adjectives go after the noun in French: 'un vélo gris'. These are postnominal adjectives.

      Teacher tip

      As an extension to task C1, ask pupils to describe what they have in their pencil cases using postnominal adjectives.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words means 'green'?

      gris
      rouge
      bleu
      Correct answer: vert
      jaune

      Q2.
      Which word does not have a silent final 'e'?

      Correct answer: marché
      phrase
      Correct answer: bateau
      moderne
      Correct answer: clé

      Q3.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:facile,easy

      easy

      Correct Answer:cher,expensive

      expensive

      Correct Answer:important,important

      important

      Correct Answer:normal,normal

      normal

      Correct Answer:rapide,fast, quick

      fast, quick

      Correct Answer:amusant,funny

      funny

      Q4.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:chanter,to sing, singing

      to sing, singing

      Correct Answer:préferer,to prefer, preferring

      to prefer, preferring

      Correct Answer:répeter,to repeat, repeating

      to repeat, repeating

      Correct Answer:utiliser,to use, using

      to use, using

      Correct Answer:regarder,to watch, watching

      to watch, watching

      Correct Answer:manger,to eat, eating

      to eat, eating

      Q5.
      'La voiture est trop chère'. Translate this sentence into English.

      Correct Answer: The car is too expensive., The car is too dear.

      Q6.
      'Tu as un vélo rouge'. Translate this sentence into English.

      Correct Answer: You have a red bicycle., You have a red bike.

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:la musée,museum

      museum

      Correct Answer:le ville,town

      town

      Correct Answer:le parc,park

      park

      Correct Answer:la village,village

      village

      Correct Answer:le restaurant,restaurant

      restaurant

      Correct Answer:la maison,house

      house

      Q2.
      Which word means 'in'?

      Correct answer: dans
      avec
      entre
      Correct answer: à
      Correct answer: en

      Q3.
      Order these words to say 'a white rabbit and a black mouse'.

      1 - un
      2 - lapin
      3 - blanc
      4 - et
      5 - une
      6 - souris
      7 - noire

      Q4.
      Which is the correct way to translate 'I have an expensive pen'?

      Tu as un stylo cher.
      J'ai un crayon cher.
      J'ai une gomme bleue.
      Correct answer: J'ai un stylo cher.
      J'ai un cher stylo.

      Q5.
      'Je vois un rapide vélo.' What is incorrect in this sentence?

      the verb form
      the adjective gender
      Correct answer: the adjective position
      the noun gender

      Q6.
      Translate into French 'I am reading an interesting book'.

      Correct Answer: Je lis un livre intéressant.

      To help you plan your 4 French lesson on: What it is like: adjectives after the noun, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...