Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What someone does: 'faire' singular persons

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'faire' to say what activities I and others do at home.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Use 'je fais' for I do/make, 'tu fais' for you do/make, 'il fait' for he does/makes, 'elle fait' for she does/makes.
      2. Use definite articles le, la, les, l' after the verb 'faire' to describe everyday activities e.g. 'il fait les courses'.
      3. 'C'est qui ?' means 'Who is it?' and 'C'est quoi ?' means 'What is it?'.
      4. [ê/è] sounds like 'tête', [é] sounds like 'écrire'.

      Keywords

      • [ê/è] - pronounced as in 'tête'

      • Faire - to do/to make

      • Qui ? - who?

      Common misconception

      The singular forms of the verb 'faire' are spelled the same way because they are pronounced the same way.

      The singular forms of the verb 'faire' are spelled differently, but sound the same because the 's' and 't' are silent final consonants (SFC).

      Teacher tip

      The use of actions for the verbs taught could be really helpful to embed learning, allowing pupils to associate an action with a word.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these adjectives change in their feminine form?

      Correct answer: cher
      moderne
      rapide
      Correct answer: grand

      Q2.
      What is the best translation of 'voici'?

      Correct answer: here is, here are
      here it is
      here you are
      here
      here's

      Q3.
      Match the forms of 'être' to their English translations.

      Correct Answer:être,to be, being
      Correct Answer:je suis,I am, I am being
      Correct Answer:tu es,you are, you are being
      Correct Answer:il est,he is, he is being
      Correct Answer:elle est,she is, she is being

      Q4.
      What is the correct translation of 'avoir'?

      to be, being
      Correct answer: to have, having
      to do, doing
      to read, reading
      to listen, listening

      Q5.
      To make a noun plural in French, add the letter .

      Correct Answer: s, S, 's'

      Q6.
      What information would you give if somebody asked you the question 'Comment ça s'écrit ?'?

      your name
      your age
      your date of birth
      Correct answer: the spelling of a word
      your address

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words can help you to practise [ê/è]?

      activité
      Correct answer: tête
      vélo
      ménage
      Correct answer: frère

      Q2.
      Match each of these phrases to their English meanings.

      Correct Answer:tu fais la cuisine,you are doing cooking
      Correct Answer:tu as le modèle,you have the model
      Correct Answer:tu as les devoirs,you have homework
      Correct Answer:tu fais le ménage,you do housework
      Correct Answer:tu as une activité,you have an activity
      Correct Answer:tu fais une activité,you are doing an activity

      Q3.
      Which phonics rule means that 'fais' and 'fait' are pronounced the same way?

      Silent Final 'e' (SFe)
      Correct answer: Silent Final Consonant (SFC)
      liaison

      Q4.
      Match these French words to their English meanings.

      Correct Answer:ça,that
      Correct Answer:oui,yes
      Correct Answer:d'accord,okay, alright
      Correct Answer:non,no
      Correct Answer:courses,food shopping
      Correct Answer:livre,book

      Q5.
      What does the question word 'qui ?' mean in English?

      Correct Answer: who, Who, who?, WHO, Who ?

      Q6.
      Fill in the gap in the following sentence with the correct definite article: 'Il fait lit.'

      Correct Answer: le, Le, LE

      To help you plan your 7 French lesson on: What someone does: 'faire' singular persons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...