Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Belongings: possessive adjectives 'mon', 'ma', 'mes' and 'ton', 'ta', 'tes'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use possessive adjectives to talk about everyday life.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. French has different words for possessive adjectives because all nouns have grammatical gender.
      2. To say my/your, use 'mon/ton' for masculine singular nouns, 'ma/ta' for feminine singular and 'mes/tes' for plural.
      3. Pronounce the final letters of 'mon' and 'mes' when the next word starts with a vowel; we call this liaison.

      Keywords

      • Liaison - pronouncing a usually silent final consonant because a word starting with a vowel follows

      • Possessive adjective - shows who something belongs to, e.g. 'my', 'your'

      Common misconception

      Like in English, there is just one word for 'my' in French.

      French has 3 words for 'my' and the gender of the possession determines which 'my' to use; 'mon' for masculine singular nouns, 'ma' for feminine singular nouns and 'mes' for plural nouns.

      Teacher tip

      Tasks 4a and 4b could be differentiated by providing students with the French nouns.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Tick any of the phrases that contain liaison.

      les chats
      Correct answer: les enfants
      les filles
      Correct answer: les ordinateurs
      les voitures

      Q2.
      Match the parts of the verb être (to be).

      Correct Answer:je,suis
      Correct Answer:tu,es
      Correct Answer:il, elle,est
      Correct Answer:nous,sommes
      Correct Answer:vous,êtes
      Correct Answer:ils, elles,sont

      Q3.
      Tick any masculine, singular nouns.

      amie
      chambre
      Correct answer: lit
      maison
      Correct answer: vélo

      Q4.
      What is 'yellow' in French?

      Correct Answer: jaune

      Q5.
      Order the sentence 'What are you doing at school today?'

      1 - Tu
      2 - fais
      3 - quoi
      4 - à
      5 - l'école
      6 - aujourd'hui
      7 - ?

      Q6.
      Translate 'there is a child here'.

      Correct Answer: il y a un enfant ici, voici un enfant

      6 Questions

      Q1.
      Tick any of the sound spelling correspondences in the sentence 'Le garçon regarde la télé dans le salon'.

      Correct answer: e
      Correct answer: é/er/ez
      au
      ou
      Correct answer: on

      Q2.
      Match the definite articles to the nouns.

      Correct Answer:le,portable
      Correct Answer:la,personne
      Correct Answer:les,devoirs
      Correct Answer:l',animal

      Q3.
      Tick any phrases where you can use liaison.

      Correct answer: mon animal
      ma voiture rouge
      mes parents
      ton frère
      Correct answer: tes enfants

      Q4.
      Use 'mon' to say 'my' for masculine singular nouns, 'ma' for feminine singular nouns and for plural nouns.

      Correct Answer: mes

      Q5.
      Match the possessive adjectives and nouns.

      Correct Answer:tes ,chiens
      Correct Answer:ton,livre
      Correct Answer:ta,chambre

      Q6.
      Order the translation for 'My sister and my friend are intelligent'.

      1 - Ma
      2 - sœur
      3 - et
      4 - mon
      5 - amie
      6 - sont
      7 - intelligentes

      To help you plan your 7 French lesson on: Belongings: possessive adjectives 'mon', 'ma', 'mes' and 'ton', 'ta', 'tes', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...