Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Pandemic in France: impersonal expression 'il est + adjective + de'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use impersonal and two-verb infinitive structures to talk about a global health crisis.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Cognates may look very similar to English but sound quite different so attention must be paid to pronunciation.
      2. Some verbs require à or de before an infinitive e.g. aider à, arrêter de. Some like 'continuer' can have à or de.
      3. There are two correct spellings with identical pronunciation for the singular forms of 'essayer'; 'essaie' and 'essaye'.
      4. 'On' is an impersonal pronoun applying to everyone.
      5. il est + adjective + de + infinitive can be used to express it is difficult/easy/forbidden to + a verb.

      Keywords

      • Impersonal verb - verb that doesn’t refer to a particular person or thing, and whose subject is most often ‘il’ (it)

      Common misconception

      'Il est' always means 'he is'.

      'Il est' can be used as an impersonal verb where 'il' means 'it' and is not referring to a specific thing but talking about 'it' in general. e.g. 'Il est difficile de croire' means 'It is difficult to believe'.

      Teacher tip

      These lessons could be sensitive for some learners due to the overall subject content so it would be worth letting students know about the theme in advance.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words could be linked to Covid-19?

      Correct answer: la vaccination
      Correct answer: la quarantaine
      le concours
      Correct answer: le virus
      Correct answer: l'isolement

      Q2.
      Match the phrases.

      Correct Answer:Il est facile de,It is easy to

      It is easy to

      Correct Answer:Il est important de,It is important to

      It is important to

      Correct Answer:Il est interdit de,It is forbidden to

      It is forbidden to

      Correct Answer:Il est difficile de,It is difficult to

      It is difficult to

      Correct Answer:Il est impossible de,It is impossible to

      It is impossible to

      Correct Answer:Il est naturel de,It is natural to

      It is natural to

      Q3.
      What does the expression ' faire la bise ' mean?

      to do sport
      Correct answer: to kiss someone on both cheeks
      to make your bed
      to go for a hike
      to go for a bike ride

      Q4.
      What is 'le passe-sanitaire'?

      Correct answer: proof of vaccination/negative test
      bus pass
      password
      vaccination

      Q5.
      What does 'essayer' mean?

      Correct Answer: to try, try

      Q6.
      Put the words in order to explain an old French tradition.

      1 - en France
      2 - on fait
      3 - la bise
      4 - pour dire
      5 - bonjour
      6 - et
      7 - au revoir

      6 Questions

      Q1.
      Which are the 2 translations of the verb 'arriver'?

      Correct answer: to manage
      to leave
      Correct answer: to arrive
      to enter
      to go

      Q2.
      Put the words in the correct order to find out what she is doing in the shop.

      1 - elle
      2 - essaie
      3 - le
      4 - grand
      5 - chapeau
      6 - vert

      Q3.
      Voler means 'to fly' but also 'to '?

      Correct Answer: steal

      Q4.
      Translate, Il essaie/ essaye de bien manger.

      Correct Answer: He is trying to eat well., He tries to eat well.

      Q5.
      Translate: it is difficult to sing.

      Correct Answer: Il est difficile de chanter.

      Q6.
      On porte des masques ici. Who has to wear masks?

      I
      you
      he
      Correct answer: everyone
      they

      To help you plan your 9 French lesson on: Pandemic in France: impersonal expression 'il est + adjective + de', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...