Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Work experience: modals 3rd person plural

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use present tense modal verbs in all forms and with negation to talk about work experience.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. For third person plural forms of modal verbs 'vouloir', 'devoir', 'pouvoir' and 'savoir', add -ent to the stem.
      2. The stems of 'devoir' and 'pouvoir' are their singular stems 'doi' and 'peu' plus 'v'; 'doiv-' and 'peuv-'.
      3. The stem of 'vouloir' is singular stem 'veu' plus 'l'; 'veul-'.
      4. The stem of 'savoir' is 'sav', the same as its other plural 'nous' and 'vous' forms.
      5. To make a sentence with two or more verbs negative, add 'ne … pas' around the first verb.

      Keywords

      • 3rd person plural - form of pronouns and verbs used to refer to 'they'

      • Negation - two elements, e.g. 'ne … pas', around the main verb expressing negative meaning

      Common misconception

      All modal verbs follow the same pattern in the 3rd person plural.

      'Devoir' and 'pouvoir' are formed the same way, 'vouloir' is the same with the addition of an 'l' instead of a 'v' and 'savoir' is different; it follows the same pattern as the 'nous'/'vous' forms.

      Teacher tip

      If the full translation in task A2b is too challenging or there is not enough time, you could provide students with the English for the first paragraph, providing some context, leaving plenty of practice of the key grammar point.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the third person plural form of vouloir (to want)?

      Correct answer: veulent
      voulons
      voulez
      veuillent

      Q2.
      What is the negation of 'Je dois travailler' (I have to work)?

      Je dois ne pas travailler.
      Je ne pas dois travailler.
      Correct answer: Je ne dois pas travailler.
      Pas je dois ne travailler.

      Q3.
      How would you say 'they are able to' in French using the verb 'pouvoir'? Ils ...

      Correct Answer: peuvent, ils peuvent

      Q4.
      What is the stem of the verb savoir (to know how to) for the third person plural?

      Correct Answer: sav, sav-, savent

      Q5.
      Which of the following is the correct negation of 'Elles veulent faire un stage' (They want to do work experience)?

      Elles veulent ne pas faire un stage.
      Correct answer: Elles ne veulent pas faire un stage.
      Elles ne veulent faire pas un stage.
      Pas elles veulent ne faire un stage.

      Q6.
      Put the following words in the correct order to say 'They don't have to go to the office'.

      1 - Ils
      2 - ne
      3 - doivent
      4 - pas
      5 - aller
      6 - au
      7 - bureau

      4 Questions

      Q1.
      What is the third person plural form of devoir (to have to)?

      Correct answer: doivent
      devons
      devez
      doivrent

      Q2.
      Which of the following is the correct 3rd person plural (ils/elles) form of the verb vouloir?

      Correct answer: veulent
      voulont
      veuxent
      voulaient

      Q3.
      Which of the following sentences is incorrect because the negation is placed in the wrong position?

      Elles ne veulent pas faire un stage.
      Correct answer: Nous voulons ne pas aller à l'usine.
      Ils ne doivent pas travailler tard.
      Vous ne pouvez pas aider?

      Q4.
      Put the following words in the correct order to say 'They don't know how to use the computer'.

      1 - ils
      2 - ne
      3 - savent
      4 - pas
      5 - utiliser
      6 - l'
      7 - ordinateur

      To help you plan your 9 French lesson on: Work experience: modals 3rd person plural, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...