Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Montreal - a diverse city: imperfect tense singular

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use all singular forms of the imperfect tense to talk about cultural diversity in Montreal.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The pronunciation difference between [é] in the perfect tense + [ai] in the imperfect tense greatly alters meaning.
      2. [ai] is pronounced as in vrai'; [é] is pronounced as in 'écrire'.
      3. Languages are not fixed; new words enter the language constantly whilst other words fall out of use.
      4. The 'tu' form of the imperfect tense is formed like the 'je' form (present tense nous form, remove -ons, add -ais).

      Keywords

      • [ai] - pronounced as in 'vrai'

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past

      Common misconception

      [ai] and [é] sound the same in French.

      In some regional accents [ai] and [é] can sound similar. Officially there is a difference in pronunciation and meaning as the ending of the imperfect tense is supposed to be pronounced [ai], whereas a common ending of the past participle is [é].

      Teacher tip

      There are many photos/videos online of Montreal, Pride and Rita Baga which could enhance the cultural aspect of the lesson and students may benefit from an additional discussion activity immediately following C1 to compare the differences between gender-neutral language in French and English.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the French expression for 'to need'?

      avoir faim
      avoir chaud
      avoir peur de
      Correct answer: avoir besoin de
      avoir soif

      Q2.
      Can you match these words?

      Correct Answer:proche,close, near

      close, near

      Correct Answer:après,after

      after

      Correct Answer:avant,before

      before

      Correct Answer:selon,according to

      according to

      Q3.
      Put the words in the correct order to make a sentence about school.

      1 - il n'y a
      2 - pas
      3 - de
      4 - chat
      5 - dans
      6 - mon
      7 - collège

      Q4.
      Translate 'Il y a deux ans'.

      Correct Answer: two years ago, 2 years ago

      Q5.
      Which of these sentences means 'I used to play the piano'?

      J'ai joué du piano
      Je joue du piano
      Je vais jouer du piano
      Correct answer: Je jouais du piano

      Q6.
      Elle regardait la télé. There are 2 translations for this sentence. Tick them both.

      She watched television.
      Correct answer: She used to watch television.
      Correct answer: She was watching television.
      She watches television.
      She is watching television.

      5 Questions

      Q1.
      Montreal is found in which French speaking country?

      Correct Answer: Canada

      Q2.
      Which of these verbs are in the imperfect tense?

      Correct answer: Je gagnais
      Correct answer: Il regardait
      Elle a gagné
      Je suis allé
      Correct answer: Tu téléphonais

      Q3.
      Match the vocabulary

      Correct Answer:non-binaire,non-binary

      non-binary

      Correct Answer:genre,gender

      gender

      Correct Answer:un défi,challenge

      challenge

      Correct Answer:un concours,a competition

      a competition

      Correct Answer:un / une artiste,an artist

      an artist

      Correct Answer:transgenre,transgender

      transgender

      Q4.
      The __________ is an organisation responsible for regulating the French language. Add the missing words.

      Tour Eiffel
      Correct answer: Académie française
      gouvernement
      Moulin Rouge

      Q5.
      What is the Pride March known as in French?

      le marché des fleurs
      le marché
      une marche militaire
      Correct answer: la marche des fiertés.
      bon marché

      To help you plan your 9 French lesson on: Montreal - a diverse city: imperfect tense singular, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...