Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      School in France - then and now: -er verbs imperfect tense

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and use the imperfect tense in the 1st person to describe what I do now and used to do in the context of school.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [s] is pronounced as in 'maison'.
      2. Add 'la' to sixième, cinquième, quatrième + troisième to say school years. The lower the number, the older the pupils.
      3. In English, knowledge is singular + plural. When you have lots of knowledge in French, add s for plural, connissances
      4. Use the imperfect tense to talk about events and actions that used to happen regularly in the past.
      5. For the 1st person imperfect, take je + the stem of present tense ‘nous’ form. Add the ending -ais. e.g. 'je regardais'.

      Keywords

      • [s] - pronounced as in 'maison'

      • Imperfect tense - tense used to describe how things were or used to be in the past, or to say what was happening

      Common misconception

      School years work the same in English and French.

      French uses 'la' before ordinal numbers for school years, the lower the number, the higher the school year e.g. 'sixième' is equivalent to Y7 and 'cinquième' is Y8. Use 'en' to say you're in a school year e.g. 'en sixième'.

      Teacher tip

      The second cycle opens up more opportunites for discussing differences between French and English schools that pupils may already know.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word is the auxiliary verb in this sentence? J'ai volé un sac.

      j'
      Correct answer: ai
      volé
      un
      sac

      Q2.
      Match each subject with the correct part of the verb avoir.

      Correct Answer:j',ai

      ai

      Correct Answer:tu,as

      as

      Correct Answer:il/ elle/ on,a

      a

      Correct Answer:nous,avons

      avons

      Correct Answer:vous,avez

      avez

      Correct Answer:ils/ elles,ont

      ont

      Q3.
      Put the words in the correct order.

      1 - il
      2 - a
      3 - joué
      4 - de
      5 - la
      6 - guitare

      Q4.
      How do you say: 'I haven’t practised' in French?

      Je ne ai pas pratiqué.
      Correct answer: Je n'ai pas pratiqué.
      Je n'ai jamais pratiqué.
      Elle n'a pas pratiqué.

      Q5.
      Fill in the blank with the word for 'me': Selon , le vol est un crime.

      Correct Answer: moi

      Q6.
      Which of these sentences are in the past tense?

      Je pense à l’Afrique.
      Correct answer: J'ai montré la guitare.
      Correct answer: Nous avons téléphoné à papa.
      Elle écrit à maman.
      Correct answer: Tu as emprunté un instrument.

      5 Questions

      Q1.
      In which word is the letter 's' pronounced like the 's' sound in maison?

      sac
      sport
      Correct answer: magasin
      responsabilité

      Q2.
      Match the French school year to its correct English equivalent.

      Correct Answer:la sixième,Year 7

      Year 7

      Correct Answer:la troisième,Year 10

      Year 10

      Correct Answer:la quatrième,Year 9

      Year 9

      Correct Answer:la cinquième,Year 8

      Year 8

      Q3.
      Translate into French: 'I am in Year 9' (Use words not numbers)

      Correct Answer: Je suis en quatrième

      Q4.
      Which sentence is correct in French?

      J'ai beaucoup de connaissance.
      Correct answer: J'ai beaucoup de connaissances.
      J'ai des connaissance.
      J'ai une connaissances.

      Q5.
      Which sentence correctly means: 'I used to practise'?

      J'utilisais pratiquer.
      Je pratiquerais.
      Correct answer: Je pratiquais.
      J'ai pratiqué.

      To help you plan your 9 French lesson on: School in France - then and now: -er verbs imperfect tense, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...