Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spring holidays: perfect tense with 'être', pronouns 'moi', 'toi', 'qui'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the perfect tense with 'être' and pronouns 'moi', 'toi' and 'qui' in the context of spring holidays.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Sound-symbol correspondence [-ill/ille] sounds as in 'fille'; vowel + -ill/ille also has a final sound like English 'y'.
      2. Use the emphatic pronouns 'moi' and 'toi' after a preposition.
      3. 'Qui' (who/which/that) can be used to introduce more information about a noun.
      4. Movement + change of state verbs take 'être', not 'avoir' in the perfect tense. Past participles agree in gender/number.

      Keywords

      • Sound-symbol correspondence - relationship between letters and their sounds

      • Être - to be, being

      • Qui - a relative pronoun meaning who/that

      Common misconception

      Past participles with 'être' don't change, just like past participles with 'avoir'.

      Past participles with 'être' always agree in gender and number with the subject. Add 'e' to agree a feminine past participle and 's' to agree a plural past participle.

      Teacher tip

      Task C2 could be developed into a full translation into English if time permits.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the verbs below means 'to go down'?

      monter
      aller
      Correct answer: descendre
      partir
      arriver

      Q2.
      What is the English for the verb 'boire'?

      Correct Answer: to drink, drink, drinking, to drink drinking, drinking to drink

      Q3.
      Which of these phrases means (to the) right?

      tout droit
      Correct answer: à droite
      à gauche

      Q4.
      Match the phrases.

      Correct Answer:avec moi,with me

      with me

      Correct Answer:avec toi,with you (s)

      with you (s)

      Correct Answer:avec nous,with us

      with us

      Correct Answer:avec vous,with you (pl)

      with you (pl)

      Q5.
      When we ask a question in French, what happens to our voice?

      It goes down
      Correct answer: It goes up
      It stays the same

      Q6.
      Tu comprends. There are 2 ways you can make this statement into a question, intonation and inversion. How would you change it into an inversion question?

      Correct Answer: Comprends-tu

      6 Questions

      Q1.
      What is the feminine form of 'avocat'?

      Correct Answer: avocate

      Q2.
      Match the vocabulary for jobs.

      Correct Answer:directeur (m),headteacher, manager - male

      headteacher, manager - male

      Correct Answer:directrice (f),headteacher, manager - female

      headteacher, manager - female

      Correct Answer:facteur (m),postman - male

      postman - male

      Correct Answer:factrice (f),postal worker - female

      postal worker - female

      Correct Answer:médecin (m/f),doctor

      doctor

      Correct Answer:secrétaire (m/f),secretary

      secretary

      Q3.
      Put the words in order to give more information about the girl.

      1 - la fille
      2 - qui
      3 - habite
      4 - ici
      5 - est
      6 - très
      7 - amusante

      Q4.
      Which word is missing? Le magasin est à droite.

      Correct Answer: qui

      Q5.
      Complete the sentences.

      Correct Answer:Je,suis allé(e)

      suis allé(e)

      Correct Answer:Tu,es resté(e)

      es resté(e)

      Correct Answer:Il,est arrivé

      est arrivé

      Correct Answer:Nous,sommes tombé(e)s

      sommes tombé(e)s

      Correct Answer:Vous,êtes retourné(e)(s).

      êtes retourné(e)(s).

      Correct Answer:Elles,sont sorties

      sont sorties

      Q6.
      Which of these verbs take 'être' in the past tense?

      Correct answer: aller
      manger
      parler
      travailler
      Correct answer: arriver

      To help you plan your 9 French lesson on: Spring holidays: perfect tense with 'être', pronouns 'moi', 'toi', 'qui', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...