Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Emergency services: -er verbs in the perfect tense with 'être'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the perfect tense to talk about medical situations in France.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'S' at the beginning of a word is soft 's' (sont) but a single 's' between vowels is a hard 's' ('vous êtes').
      2. All French people have a 'Carte Vitale' necessary to use French health services. Call the SAMU in a medical emergency.
      3. The present tense has one conjugated verb; the perfect tense has two verbs, a part of avoir/être + a past participle.
      4. Use a conjugated form of 'avoir' with most verbs but use 'être' with movement verbs, and past participles must agree.

      Keywords

      • 's' liaison - pronouncing a usually silent final consonant because a word starting with a vowel follows

      • Perfect tense - a verb tense that describes completed actions in the past e.g. 'I said', 'she played'

      Common misconception

      Every 's' at the end of a word is silent because of the silent final consonant rule.

      Usually 's' is silent at the end of a word but if the next word starts with a vowel, you usually hear liaison, whereby the final consonant is pronounced. When the final consonat is 's', it sounds like the hard 's' in 'maison'.

      Teacher tip

      Task C3 could be adapted to add practice of question words in the perfect tense or even made into a more independent writing task, where students describe a (real or fictional) accident they have had.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is essential for a French person to use French health services?

      Un passeport
      Un permis de conduire
      Correct answer: Une Carte Vitale
      Un téléphone portable

      Q2.
      In which of these words does the 's' sound like the 'z' in 'zebra'?

      Correct answer: maison
      poisson
      tasse
      stress

      Q3.
      Which auxiliary verb is used with most verbs in the perfect tense?

      Être
      Correct answer: Avoir
      Aller
      Faire

      Q4.
      Put the following words in the correct order to form a grammatically correct sentence in the perfect tense.

      1 - J'ai
      2 - acheté
      3 - des
      4 - médicaments

      Q5.
      Consider the sentence: 'Les amis sont allés à l'hôpital.' Why does 'allés' have an 's' at the end?

      It's a regular past participle.
      The auxiliary verb is 'avoir'.
      Correct answer: The subject is plural and the auxiliary verb is 'être'.

      Q6.
      Which of the following verbs would use 'être' as its auxiliary verb in the perfect tense?

      manger (to eat)
      parler (to speak)
      regarder (to watch)
      Correct answer: sortir (to go out)

      4 Questions

      Q1.
      In the sentence 'J'ai eu mal à la tête' (I had a headache), which word is the past participle?

      J'ai
      Correct answer: eu
      mal
      à la tête

      Q2.
      If you wanted to say 'She fell' in French, which of these would be correct?

      Elle a tombé.
      Correct answer: Elle est tombée.
      Elle tombe.
      Elle était tombé.

      Q3.
      What does 'liaison' primarily help with in French pronunciation?

      making words shorter
      making words louder
      connecting words smoothly
      Correct answer: changing the meaning of words

      Q4.
      Match the verb on the left to the auxiliary verb it uses in the perfect tense on the right.

      Correct Answer:dormir,avoir

      avoir

      Correct Answer:venir,etre

      etre

      Correct Answer:parler,avoir

      avoir

      Correct Answer:chanter,avoir

      avoir

      Correct Answer:aller,etre

      etre

      Correct Answer:monter,etre

      etre


      To help you plan your 9 French lesson on: Emergency services: -er verbs in the perfect tense with 'être', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...