Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Write a poem: using 'comme' in French similes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a French poem using 'comme' similes.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. j/soft g sounds like jour
      2. Use the definite article (le/la/l'/les) for specific nouns and the indefinite article un/une for non specific nouns.
      3. Use similes with 'comme' to compare two things.

      Keywords

      • [j/soft g] - pronounced as in jour

      • Simile - a rhetorical device used to compare two things

      Common misconception

      The articles le/la/l'/les and un/une can be used interchangeably.

      Use the definite article (le/la/l'/les) for specific nouns and the indefinite article (un/une) for non-specific nouns.

      Teacher tip

      Encourage use of reference materials for the final task and leave time for students to share their poems and respond to others.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'comme' mean in English?

      but
      here is
      Correct answer: like, as
      often
      very

      Q2.
      Match the French and English adjectives.

      Correct Answer:drôle,funny
      Correct Answer:intéressant,interesting
      Correct Answer:jaune,yellow
      Correct Answer:sympa,nice, pleasant
      Correct Answer:vert,green
      Correct Answer:vrai,true

      Q3.
      ' est bleue'. What is the gender of the missing word?

      masculine
      Correct answer: feminine
      could be either

      Q4.
      'Mexique', 'équipe', and 'qui' all help us practise the sound ...

      Correct Answer: qu, [qu]

      Q5.
      True or false? The sentence 'le volcan est rouge' is grammatically correct.

      Correct Answer: true, vrai, tru

      Q6.
      Which option would not make sense?

      vert comme un papillon
      Correct answer: vert comme le sable
      vert comme un sorbet
      vert comme l'arc aux sept couleurs

      6 Questions

      Q1.
      Tick the words with the [j/soft g] sound.

      Correct answer: génial
      Correct answer: jury
      gare
      global
      Correct answer: j'ai

      Q2.
      La banane est . Choose the most logical missing word.

      Correct answer: jaune
      bleue
      orange
      indigo
      rouge

      Q3.
      'Comme' means 'so' in English. True or false?

      Correct Answer: false, flase, faux

      Q4.
      Which words are definite articles?

      Correct answer: le
      Correct answer: la
      Correct answer: les
      une
      un

      Q5.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:le ciel,the sky
      Correct Answer:le papillon,the butterfly
      Correct Answer:le rêve,the dream
      Correct Answer:le poème,the poem
      Correct Answer:la vague,the wave

      Q6.
      Choose the best word to complete this image: 'Vert comme plante (f)'.

      la
      Correct answer: une
      un
      le

      To help you plan your 7 French lesson on: Write a poem: using 'comme' in French similes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...