Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Il faut éviter : indefinite, demonstrative and interrogative adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand texts using a range of indefinite, demonstrative and interrogative adjectives describing how to stay healthy.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Même(s)', 'autre(s)', and 'quelque(s)', meaning 'same', 'other' and 'some', agree in number with the noun.
      2. 'Tout le' meaning 'whole' or 'all' agrees in number and gender. 'Chaque' (each) and 'plusieurs' (several) do not change.
      3. [c] is soft before e, i and y or if it has a cedilla [ç]: merci, ça va. Before all other letters, [c] is a hard sound.
      4. Use demonstrative adjectives 'ce, cet, cette, ces' to mean 'this/that/those'; they often answer the question 'which?'
      5. Use interrogative adjectives 'quel, quelle, quels, quelles' to ask 'which?'

      Keywords

      • Indefinite adjective - describes a noun in a non-specific sense e.g. some, every, each

      • Interrogative adjective - asks a question about a noun, translated as 'what' or 'which'

      • Demonstrative adjective - specifies a particular noun, indicating 'this', 'that', 'these' or 'those'

      Common misconception

      'Plusieurs' and 'chaque' have singular and plural forms.

      'Plusieurs' is always written with an 's' and introduces a plural noun e.g. plusieurs problèmes. 'Chaque' is always written in the singular and introduces a singular noun e.g. chaque problème.

      Teacher tip

      For Task B2, teachers may consider a solo-duo-ensemble cycle whereby pupils say the text three times: once to themselves, once to a partner and once all together.

      Equipment

      Mini whiteboards and pens are useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each French word to the correct English meaning.

      Correct Answer:autre,other
      Correct Answer:chaque,each
      Correct Answer:même,same
      Correct Answer:plusieurs,several
      Correct Answer:quelques,some
      Correct Answer:tout,all

      Q2.
      Which of these words is a verb?

      projet
      Correct answer: conduire
      mois
      papier

      Q3.
      Translate the sentence into English: 'La responsabilité est importante'

      Correct Answer: Responsibility is important

      Q4.
      Match the French and the English.

      Correct Answer:causer,to cause, causing
      Correct Answer:prononcer,to pronounce, pronouncing
      Correct Answer:fumer,to smoke, smoking
      Correct Answer:commencer,to start, starting
      Correct Answer:manger,to eat, eating

      Q5.
      Match these phrases.

      Correct Answer:il y a,there is, there are
      Correct Answer:il y aurait,there would be
      Correct Answer:il serait,he would be
      Correct Answer:il est,he is
      Correct Answer:ce serait,this would be

      Q6.
      Translate to English : Je préfère cette année.

      Correct Answer: I prefer this year

      6 Questions

      Q1.
      Match each French word to its English meaning.

      Correct Answer:même(s),same
      Correct Answer:autre(s),other
      Correct Answer:quelque(s),some

      Q2.
      Which of these is correct?

      chaque sujets
      Correct answer: plusieurs mois
      chaque projets
      plusieurs papier

      Q3.
      Which of these French phrases is correct?

      ce avenir
      cet cigarette
      Correct answer: cette drogue
      ces tabac

      Q4.
      Match the question word to when it is used.

      Correct Answer:quel,which (masc.)
      Correct Answer:quelle,which (fem.)
      Correct Answer:quels,which (masc. plural)
      Correct Answer:quelles,which (fem. plural)

      Q5.
      Which word uses a soft [c] sound?

      Correct answer: cigarette
      causer
      conduire
      tabac

      Q6.
      Fill in the gap with the correct word for 'all' : le transport est gratuit aujourd'hui.

      Correct Answer: tout

      To help you plan your 11 French lesson on: Il faut éviter : indefinite, demonstrative and interrogative adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...