Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read and respond to extended texts about cultural groups in Morocco and I can use regular and irregular present participles.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Some regular present participles are: partant, venant, ouvrant, choisissant, entendant, prenant, connaissant, écrivant.
      2. The present participle of faire is 'faisant'; 'faisant de' + noun means making something.
      3. The irregular present participles of être and avoir are 'étant' and 'ayant'.
      4. Extended reading texts can be exploited to enrich our thematic vocabulary and use of complex structures.

      Keywords

      • Present participle - a verb form used to show how something happens, something that is happening at the same time, or to give a reason for something

      Common misconception

      Present participles are always preceeded by 'en'.

      The present participles 'ayant', 'étant' and 'faisant de' can be used without the preposition 'en' e.g. 'Ayant une grand-mère musulmane, je sais beaucoup sur l'Islam' - having a muslim grandmother, I know a lot about Islam.

      Teacher tip

      Task B2b has two options. Option 1 is aimed at the majority of students and Option 2 provides a more structured and shorter format to the task, for students who need more support with completing the task.

      Equipment

      A mini whiteboard and pen, together with pen and paper for note taking, would be useful if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English

      Correct Answer:prendre,to take, taking

      to take, taking

      Correct Answer:quitter,to leave, leaving

      to leave, leaving

      Correct Answer:comprendre,to understand, understanding

      to understand, understanding

      Correct Answer:faire,to make, making

      to make, making

      Correct Answer:contribuer,to contribute, contributing

      to contribute, contributing

      Correct Answer:connaître,to know, knowing

      to know, knowing

      Q2.
      Which word could be used to describe 'une ville'?

      dur
      Correct answer: locale
      culturel
      chrétien
      beaux

      Q3.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:expérience,experience

      experience

      Correct Answer:communauté,community

      community

      Correct Answer:groupe,group

      group

      Correct Answer:culture,culture

      culture

      Correct Answer:climat,climate

      climate

      Correct Answer:paysage,landscape

      landscape

      Q4.
      mangé les plats marocains, je comprends mieux les épices et les saveurs traditionelles. Add the French for 'having'.

      Correct Answer: ayant

      Q5.
      Order the words to say 'you will visit France by taking a plane'.

      1 - tu
      2 - visiteras
      3 - la
      4 - France
      5 - en
      6 - prenant
      7 - l'avion

      Q6.
      Translate into French 'we talk while walking'.

      Correct Answer: Nous parlons en marchant.

      6 Questions

      Q1.
      Match the French to the English.

      Correct Answer:les épices,spices

      spices

      Correct Answer:les bâtiments,buildings

      buildings

      Correct Answer:la cuisine,cuisine

      cuisine

      Correct Answer:les vêtements,clothing

      clothing

      Correct Answer:les pâtisseries,pastries

      pastries

      Correct Answer:le domaine,field, area, domaine

      field, area, domaine

      Q2.
      'En à la France, tu auras l'expérience d'une culture extraordinaire.' Which word would best complete this sentence?

      ouvrant
      choisissant
      écrivant
      Correct answer: venant
      partant

      Q3.
      Order the words to say 'being a warm country, Spain is popular'.

      1 - étant
      2 - un
      3 - pays
      4 - chaud
      5 - l'Espagne
      6 - est
      7 - populaire

      Q4.
      'Voyager en Europe moi une personne plus intéressante.' Which of these words would complete this sentence?

      ferai
      feras
      feras de
      fera
      Correct answer: fera de

      Q5.
      Translate into English 'elle a mangé en lisant un livre'.

      Correct Answer: She ate while reading a book.

      Q6.
      'Tomorrow, he will go for a walk' Translate this sentence into French.

      Correct Answer: Demain, il fera une promenade.

      To help you plan your 11 French lesson on: Au Maroc : read and respond to texts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...