Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can ask and answer questions in a role-play scenario in a Francophone city, incorporating the imperative.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Using the imperative in conversation enables the speaker to give instructions and advice, or to make suggestions.
      2. In a role-play it's important to work out whether you will be addressed as ‘vous’ (formal) or ‘tu’ (informal).
      3. You need to use the correct 'please': 's'il vous plait' in a formal setting, and 's'il te plait' for a friend.

      Keywords

      • Imperative - a mood used to tell somebody to do something or give instructions or commands

      • Role-play - a task with a situation and prompts to ask and answer questions, simulating a conversation

      Common misconception

      When making suggestions, 'let's' needs to be said in French as a separate idea.

      In French, use the imperative in the 'nous' form to create the phrase 'let's + verb', e.g. 'allons ...' means 'let's go ...'.

      Teacher tip

      Task B1 has two parts to allow students to practise role-play scenarios in pairs. The first is informal, the second in a formal setting. Teachers can use either or both as appropriate. However, the ability to understand formal register in spoken language is important for both specifications.

      Equipment

      Mini whiteboard and pen, plus pen and paper are useful, if available.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Je travaille au restaurant deux fois semaine'. Choose the correct missing word.

      au
      en
      dans
      Correct answer: par
      pour

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:tour (f),tower

      tower

      Correct Answer:activité (f),activity

      activity

      Correct Answer:cinéma (m),cinema

      cinema

      Correct Answer:parc (m),park

      park

      Correct Answer:église (f),church

      church

      Correct Answer:place (f),square

      square

      Q3.
      Match the French and English.

      Correct Answer:déclarer,to declare, declaring

      to declare, declaring

      Correct Answer:inclure,to include, including

      to include, including

      Correct Answer:monter,to go up, climb

      to go up, climb

      Correct Answer:rester,to stay, staying

      to stay, staying

      Correct Answer:acheter,to buy, buying

      to buy, buying

      Correct Answer:prendre,to take, taking

      to take, taking

      Q4.
      Order the words to form a question.

      1 - qu'
      2 - est
      3 - -ce
      4 - que
      5 - je
      6 - peux
      7 - faire

      Q5.
      Write in English: 'le gâteau était délicieux'.

      Correct Answer: The cake was delicious.

      Q6.
      Write in French: 'I like the town. It's pretty'.

      Correct Answer: J'aime la ville. C'est jolie.

      4 Questions

      Q1.
      Which questions or instructions are formal?

      Mange des légumes !
      Correct answer: Où est le pont, s'il vous plait ?
      Correct answer: Ecoutez bien !
      Sois gentil, s'il te plait.
      Tu as trouvé le quartier ?

      Q2.
      Match the French and English.

      Correct Answer:parler,to speak, speaking

      to speak, speaking

      Correct Answer:Parle !,Speak! (informal)

      Speak! (informal)

      Correct Answer:Parlez !,Speak! (formal)

      Speak! (formal)

      Correct Answer:Parlons !,Let's speak!

      Let's speak!

      Q3.
      Order the words to say: 'close the door, please'.

      1 - ferme
      2 - la
      3 - porte
      4 - s'
      5 - il
      6 - te
      7 - plait

      Q4.
      Write in French: 'let's dance!'.

      Correct Answer: Dansons

      To help you plan your 11 French lesson on: Une visite en ville : role-play, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...