Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mapping our journey to school

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make a map of my journey to school showing the buildings and places I pass on the route.

      Key learning points

      1. Geographers make maps to show journeys, e.g. their route to school.
      2. Map-makers use symbols and colours to show information and sometimes maps need a key.
      3. The routes most walked or travelled may show the same buildings and landmarks.

      Keywords

      • Route - A route shows the starting point and end point of a journey, sometimes with stops in between.

      • Symbols - A symbol is used to show an important landmark, place, feature or area of a map, diagram or drawing.

      • Detail - A detail is a particular piece of information about something.

      • Large-scale map - A large-scale map shows a small area on a map in a great amount of detail.

      • Street map - A street map is a map of an area showing the locations and names of all the roads and some buildings.

      Common misconception

      All symbols on the map key are universal.

      Some map keys use different symbols for different places. It's important to check the key to make sure you know each symbol means on that particular map as it might mean something different to what you are used to.

      Teacher tip

      As this is a local area study you could replace images of the route shown with images from around your local area on the way to get to your school.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the key word to the correct definition.

      Correct Answer:Data,a collection of information that can be used to answer questions
      Correct Answer:Choices,decisions made based on a range of options
      Correct Answer:Display,a way of sharing your findings and can be written, drawn, spoken

      Q2.
      If people live close to school, what would be a popular type of transport to get there?

      Train
      Bus
      Correct answer: Walking
      Correct answer: Scooting

      Q3.
      Why do geographers draw graphs?

      Correct answer: to display data
      to colour in
      Correct answer: to help make sense of findings

      Q4.
      Information from your fieldwork can be displayed on graphs.

      Correct Answer: Block

      Q5.
      When must you complete a risk assessment?

      Correct answer: before you do fieldwork
      while you do the fieldwork
      after you have finished the fieldwork

      Q6.
      Are these familiar features human or physical features?

      Correct Answer:Post box,Human feature
      Correct Answer:Trees,Physical feature
      Correct Answer:Lamp posts,Human feature
      Correct Answer:Road crossing,Human feature
      Correct Answer:Park,Physical feature

      6 Questions

      Q1.
      What is a route?

      part of a plant
      the start of an idea
      Correct answer: it marks the start and end point of a journey

      Q2.
      What do we call the images on maps used to represent places/features?

      Correct answer: symbols
      tokens
      paintings
      photographs

      Q3.
      Which of these features could be displayed using symbols?

      a litter bin
      Correct answer: a hospital
      Correct answer: a school
      a hill

      Q4.
      language helps to describe where a feature is in relation to another.

      Correct Answer: Locational , locational

      Q5.
      Why might a geographer add labels to a map or photo?

      Correct answer: share information
      Correct answer: add details
      to fill the page up

      Q6.
      Match the key word to the correct definition.

      Correct Answer:street view map,A detailed map with locations and names of all the roads on.
      Correct Answer:large-scale map,A map to shows a small area on a map.
      Correct Answer:aerial photograph. ,A photograph taken from above.

      To help you plan your 1 geography lesson on: Mapping our journey to school, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...