Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Annotating our map of the school grounds

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about what makes a place special to me, and how I feel about places in the school grounds.

      Key learning points

      1. People have different points of view about what makes a place special.
      2. Places have features that can be named and described, and places also trigger different kinds of feelings.
      3. Maps can be annotated using a range of symbols including emoji symbols.
      4. If geographers draw maps of their special places, they will show similarities and differences.

      Keywords

      • Special place - A special place is a place where someone has good feelings when they are there.

      • Large-scale map - A large-scale map shows a small area on a map in a great amount of detail.

      • Similarities - Similarities are the things that are the same when compared with others.

      • Differences - Differences are the things that are not the same when compared with others.

      Common misconception

      Special places have to be famous sites or those you visit on holiday.

      Special places can be places that make you feel different emotions, they can include a range of places like your home, school, family home, place of worship etc. They're places that make you feel happy and positive and evoke memories.

      Teacher tip

      You can replace the images of the school grounds and its features with your own from around your school.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many continents are there?

      Correct answer: 7
      4
      12

      Q2.
      Which of these are physical features and which are human features?

      Correct Answer:river,physical

      physical

      Correct Answer:house,human

      human

      Correct Answer:mountain,physical

      physical

      Correct Answer:bridge,human

      human

      Q3.
      Which of these words could describe a special place?

      Correct answer: important
      Correct answer: favourite
      Correct answer: safe
      strange

      Q4.
      How do geographers find information about a place?

      Correct answer: observations
      Correct answer: ask questions
      Correct answer: use books and the internet
      read a storybook

      Q5.
      Unscramble the letters to find the missing word. There are human and natural __________ of the world.

      1 - W
      2 - O
      3 - N
      4 - D
      5 - E
      6 - R
      7 - S

      Q6.
      Geographers use __________ to describe the location of a place.

      Correct answer: maps
      books
      photos
      stories

      6 Questions

      Q1.
      What makes a place special?

      Correct answer: safe place
      Correct answer: family home
      Correct answer: holiday destination
      supermarket

      Q2.
      Which of these are emotions that you might feel about a special place?

      Correct answer: excited
      Correct answer: happy
      scared
      Correct answer: safe

      Q3.
      What can geographers use to investigate special places in our local area?

      Correct answer: large scale maps
      Correct answer: aerial photographs
      Correct answer: photographs
      world map

      Q4.
      What can we include in photos to show our feelings about the location?

      lots of writing
      colour
      Correct answer: emoji symbols

      Q5.
      Are these statements describing similarities or differences between place A and place B?

      Correct Answer:Similarity,Both place A and and B have beautiful flowers

      Both place A and and B have beautiful flowers

      Correct Answer:Difference,You can only find a tree in place B

      You can only find a tree in place B

      Correct Answer:Difference,Place B is outside, Place A is inside

      Place B is outside, Place A is inside

      Q6.
      Which of these statements describe an opinion?

      Correct answer: a viewpoint
      a fact
      an instruction

      To help you plan your 1 geography lesson on: Annotating our map of the school grounds, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...