Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Weather and the seasons: spring

      Lesson details

      Learning outcome

      I can think like a geographer in the school grounds to notice, locate and explore signs of spring.

      Key learning points

      1. In the UK, spring falls in the months of March, April and May.
      2. In spring, the days start to get warmer and there are more hours of daylight.
      3. We can see signs of spring by observing the weather, plants and animals.
      4. We can make and compare seasonal maps of the school grounds to help us talk about changes.

      Keywords

      • Spring - Spring is the season between winter and summer. In the UK, we experience spring in the months of March, April and May.

      • Seasons - The seasons are four times of year that have different weather and they are spring, summer, autumn and winter.

      • The Sun - The Sun is a star around which Earth orbits. It is the source of light and heat for our planet.

      Common misconception

      When flowers bloom and it's sunny, some children might mistake this for summer.

      Spring falls in the months of March, April and May. In spring, the days start to get warmer and there are more hours of daylight, but temperatures are not the hottest and the hours of daylight are not the longest.

      Teacher tip

      Plant some daffodil bulbs and watch them grow to welcome in spring.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The four seasons are spring, summer, autumn and .

      Correct Answer: winter, Winter

      Q2.
      Places tilted away from the Sun experience seasons.

      Correct Answer: colder, cold, winter, autumn

      Q3.
      Does the month of March fall in spring?

      Correct Answer: yes, Yes

      Q4.
      Spring starts in which month?

      Correct answer: March
      May
      June

      Q5.
      Which school holiday happens in spring?

      Christmas
      Halloween
      Correct answer: Easter

      Q6.
      The Earth's journey around the Sun is called its ...

      path.
      route.
      Correct answer: orbit.

      6 Questions

      Q1.
      What are the four seasons?

      spring, summer, August, winter
      spring, sunny, autumn, winter
      September, summer, autumn, winter
      Correct answer: spring, summer, autumn, winter

      Q2.
      In the UK, which months fall in the season of spring?

      Correct answer: March
      Correct answer: April
      Correct answer: May
      June

      Q3.
      In spring, there are __________ hours of daylight.

      fewer
      Correct answer: more
      the same

      Q4.
      Which of these flowers start to bloom in spring?

      Correct answer: daffodils
      honeysuckle
      Correct answer: snowdrops

      Q5.
      Which of the following are signs of spring?

      Correct answer: fruit trees blossom
      Correct answer: plants begin to flower
      leaves fall off trees
      Correct answer: daffodils grow

      Q6.
      In spring, you can hear a lot of ...

      birdfeed.
      Correct answer: birdsong.
      leaves falling.

      To help you plan your 1 geography lesson on: Weather and the seasons: spring, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...