Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Weather and the seasons: summer

      Lesson details

      Learning outcome

      I can think like a geographer in the school grounds to notice, locate and explore signs of summer.

      Key learning points

      1. It is summer in the UK in June, July and August.
      2. Summer is the hottest time of the year and has the most hours of daylight.
      3. We can see signs of summer by observing weather, plants and animals.
      4. We can make and compare seasonal maps of the school grounds to help us talk about changes.

      Keywords

      • Summer - Summer is the season between spring and autumn. In the UK, we experience spring during June, July and August.

      • Seasons - The seasons are four times of year that have different weather and they are spring, summer, autumn and winter.

      • The Sun - The Sun is a star around which Earth orbits. It is the source of light and heat for our planet.

      Common misconception

      In summer it's always hot.

      Even though the days are hottest in summer, there are still days that may be wet and cold.

      Teacher tip

      Use the seasonal maps that were started for spring and add to them to show the difference between seasons.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which season comes after spring?

      autumn
      Correct answer: summer
      winter

      Q2.
      Summer happens when that part of the Earth is closest to ...

      the moon.
      Correct answer: the Sun.
      spring.

      Q3.
      In which month does summer start in the UK?

      Correct Answer: June, june

      Q4.
      Which of these months does not fall in summer in the UK?

      Correct answer: January
      June
      July

      Q5.
      Why is the following statement incorrect: 'There is no rain at all in the summer in the UK'.

      Summer is always the UK's rainiest season.
      Correct answer: In the UK, there is rain in all four seasons.
      It only rains in the summer in the UK.

      Q6.
      It is summer in the UK when __________ is tilted towards the Sun.

      Correct answer: the Northern Hemisphere
      the Southern Hemisphere
      the Equator

      6 Questions

      Q1.
      Which months fall in summer in the UK?

      May
      Correct answer: June
      Correct answer: July
      Correct answer: August

      Q2.
      Which of these are true of summer in the UK?

      It is the coldest time of the year.
      Correct answer: It is the hottest time of the year.
      Correct answer: It has the most hours of daylight.
      It has the least hours of daylight.

      Q3.
      Which sign of summer is this?

      An image in a quiz
      leaves changing colour
      Correct answer: fruit growing on trees
      bees and butterflies in full flutter

      Q4.
      Which of these images is taken in the summer?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q5.
      Which of these flowers bloom in summer?

      Correct answer: foxglove
      Correct answer: poppies
      bluebells
      Correct answer: honeysuckle

      Q6.
      What are temperatures generally like in summer in the UK?

      cold
      Correct answer: warm
      Correct answer: hot
      freezing

      To help you plan your 1 geography lesson on: Weather and the seasons: summer, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...