Year 4

What resources does Chile have?

In this lesson, we will be analysing the various natural resources that can be found in the South American nation of Chile, looking at how geography has helped to determine this.

Year 4

What resources does Chile have?

In this lesson, we will be analysing the various natural resources that can be found in the South American nation of Chile, looking at how geography has helped to determine this.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Review where Chile is located
  2. Investigate which natural resources Chile has
  3. Explore why Chile mines copper

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
A rise in the world's population has led to an increase in the use of natural resources.
False
Correct answer: True
Q2.
Coal, oil and gas can be categorised as types of
Biomass
Correct answer: Fossil Fuels
Metals
Rocks
Q3.
In which year did the world's population first reach 1 billion?
1600
1700
Correct answer: 1800
1900
Q4.
In the year 2100, the world's population is predicted to be....
Correct answer: 11.2 billion
11.2 million
112 billion
21.1 billion
Q5.
What is the most appropriate definition for the term 'deforestation'?
Correct answer: A decrease in forest area
Fertile land turning into a desert
Species becoming extinct
The gradual thinning of the Earth's ozone layer
Q6.
Without greenhouse gases, how many degrees cooler would the Earth be?
0.8°C cooler
Correct answer: 18°C cooler
8°C cooler
88°C cooler

5 Questions

Q1.
Over the last 100 years, has the word's population increased or decreased? Tick the correct one.
decreased
Correct answer: increased
Q2.
In which year did the world's population first reach 1 billion?
1704
Correct answer: 1804
1904
2004
Q3.
What region of the world is Chile located in?
Correct answer: South America
South East Asia
Southern Africa
Southern Europe
Q4.
Which desert can be found in Chile?
Correct answer: Atacama Desert
Gobi Desert
Kalahari Desert
Sahara Desert
Q5.
Which metal is Chile the top producer of?
Cobalt
Coltan
Correct answer: Copper
Iron
Uranium