Year 6

"A lack of food is the biggest population challenge of our time": to what extent do you agree? (Part 2)

In this lesson, we will be continuing to write a essay about the world's population, and some of the challenges that we face with a growing and ageing population.

Year 6

"A lack of food is the biggest population challenge of our time": to what extent do you agree? (Part 2)

In this lesson, we will be continuing to write a essay about the world's population, and some of the challenges that we face with a growing and ageing population.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Write an extended piece incorporating learning from the unit to provide a balanced argument about the key population challenges we are faced with.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of these is the capital city of Scotland
Belfast
Cardiff
Correct answer: Edinburgh
London
Q2.
There is currently not enough food being produced around the world to feed everyone on the planet.
Correct answer: False
True
Q3.
One consequence of a rapidly growing population can be high levels of pollution and poor air quality.
False
Correct answer: True
Q4.
Which of these numbers is the approximate population of Wales?
1,893,667
Correct answer: 3,152,879
5,463,300
56,286,961
Q5.
Which of these is a potential advantage to having an ageing population?
Fewer people to pay tax
Correct answer: More jobs available for younger people.
More people who are more likely to need healthcare support

12 Questions

Q1.
If an area of land is densely populated, it means that...
Correct answer: Lots of people live close together.
Not many people live there.
There are no humans living there.
Q2.
In a population pyramid, females are usually shown on which side of the graph?
The left side.
Correct answer: The right side.
Q3.
By 2050, experts currently believe that the population of Earth will be about
Correct answer: 10 billion
10 million
100 billion
100 million
Q4.
What is a population?
The average age that a person is expected to live to.
The number of births per 1000 people per year.
The number of deaths per 1000 people per year.
Correct answer: The people who live in a particular place.
When there are more births than deaths, so the population grows.
When there are more deaths than births, so the population shrinks.
Q5.
In terms of a population, what is the definition of birth rate?
The average age that a person is expected to live to.
Correct answer: The number of births per 1000 people per year.
The number of deaths per 1000 people per year.
The people who live in a particular place.
When there are more births than deaths, so the population grows.
When there are more deaths than births, so the population shrinks.
Q6.
In terms of a population, what is the definition of death rate?
The average age that a person is expected to live to.
The number of births per 1000 people per year.
Correct answer: The number of deaths per 1000 people per year.
The people who live in a particular place.
When there are more births than deaths, so the population grows.
When there are more deaths than births, so the population shrinks.
Q7.
In terms of a population, what is the definition of natural decrease?
The average age that a person is expected to live to.
The number of births per 1000 people per year.
The number of deaths per 1000 people per year.
The people who live in a particular place.
When there are more births than deaths, so the population grows.
Correct answer: When there are more deaths than births, so the population shrinks.
Q8.
In terms of a population, what is the definition of natural increase?
The average age that a person is expected to live to.
The number of births per 1000 people per year.
The number of deaths per 1000 people per year.
The people who live in a particular place.
Correct answer: When there are more births than deaths, so the population grows.
When there are more deaths than births, so the population shrinks.
Q9.
What is the definition of life expectancy?
Correct answer: The average age that a person is expected to live to.
The number of births per 1000 people per year.
The number of deaths per 1000 people per year.
The people who live in a particular place.
When there are more births than deaths, so the population grows.
When there are more deaths than births, so the population shrinks.
Q10.
The Democratic Republic of Congo has a youthful population.
False
Correct answer: True
Q11.
What has happened to the population of the world since 1800?
It has decreased
It has doubled
Correct answer: It has increased
It has stayed around the same
Q12.
What is the current population of earth?
Correct answer: Almost 8 billion
Almost 8 million
Almost 8 trillion
Almost 800 million