Year 6

How can we make sure there is enough food for everyone on Earth?

In this lesson, we will learn all about food production, food distribution and food waste. With a growing global population, we will explore how we can meet the demand this places on food.

Year 6

How can we make sure there is enough food for everyone on Earth?

In this lesson, we will learn all about food production, food distribution and food waste. With a growing global population, we will explore how we can meet the demand this places on food.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Articulate the global inequality in access to food
  2. Review the challenges of food production
  3. Review the challenges of food distribution
  4. Explore possible solutions to the problem

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

8 Questions

Q1.
By 2050, experts believe that the population of Earth will be about
Correct answer: 10 billion
10 million
100 billion
100 million
Q2.
Since 2010, Japan's population has been
Correct answer: Declining in number and becoming older overall
Declining in number and becoming younger overall
Rising in number and becoming older overall
Rising in number and becoming younger overall
Q3.
Which continent has the most youthful population?
Correct answer: Africa
Asia
Australia
Europe
North America
South America
Q4.
Japan has an ageing population.
False
Correct answer: True
Q5.
What was the world population in 1800?
Correct answer: About 1 billion people
About 1 million people
About 100 million people
About 1000 people
Q6.
What is the capital city of Wales?
Belfast
Correct answer: Cardiff
Edinburgh
London
Q7.
What is the capital city of Northern Ireland?
Correct answer: Belfast
Cardiff
Edinburgh
London
Q8.
What is the capital city of Scotland?
Belfast
Cardiff
Correct answer: Edinburgh
London

11 Questions

Q1.
What is the capital city of Wales?
Belfast
Correct answer: Cardiff
Edinburgh
London
Q2.
What is the capital city of England?
Belfast
Cardiff
Edinburgh
Correct answer: London
Q3.
What is the capital city of Scotland?
Belfast
Cardiff
Correct answer: Edinburgh
London
Q4.
What is the capital city of Northern Ireland?
Correct answer: Belfast
Cardiff
Edinburgh
London
Q5.
What percentage of the UK population are undernourished?
100%
Around 25%
Between 50 and 60%
Correct answer: Less than 5%
Q6.
What has happened to the population of the world since 1800?
It has decreased
It has doubled
Correct answer: It has increased
It has stayed around the same
Q7.
There is not enough food produced globally to feed everyone in the world.
Correct answer: False
True
Q8.
Which of these measures can improve food security. (Tick three).
A larger variety of food flavours.
Correct answer: Access to technology.
Better food packaging.
Encouraging different diets.
Correct answer: Hydroponics
Correct answer: Support for small scale farmers.
Q9.
Which country has the largest population in the world?
Australia
Correct answer: China
India
The United States of America
Q10.
Approximately how many people around the world are overweight?
1 million
150,000
Correct answer: 2 billion
650 million
Q11.
What was the world population in 1800?
Correct answer: About 1 billion people
About 1 million people
About 100 million people
About 1000 people