Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Environmental geography: focus on North and South America

      Lesson details

      Learning outcome

      I can reflect on and discuss the landscapes, environment and physical features of North and South America.

      Key learning points

      1. There are a range of magnificent physical features in North and South America.
      2. North and South America have some large areas of wilderness that are home to many different plants and animals.
      3. People interact with the environment in North and South America; this can have positive and negative consequences.

      Keywords

      • Physical features - A physical feature is natural and has not been formed or made by humans.

      • Landscape - A landscape is an area and its landforms and features that can be seen when viewed from another place.

      • Wilderness - A wilderness is a place or area that is in its natural state and where there are few people and no farming.

      • Natural resources - Natural resources are those that come from Earth without human influence and can be used for human needs.

      Common misconception

      That nobody is taking action to protect the environment.

      Find out about ways in which people are taking action to protect the environment in learners' communities and elsewhere in the world.

      Teacher tip

      Remind learners of any learning they have done about North and South America previously.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these countries are in North America?

      Bolivia
      Correct answer: Greenland
      Correct answer: Mexico
      Uruguay

      Q2.
      Which of these major lines of latitude does not pass through South America?

      Antarctic Circle
      Equator
      Correct answer: Tropic of Cancer
      Tropic of Capricorn

      Q3.
      Which of these oceans would you need to cross to get to the USA from Portugal?

      Correct answer: the Atlantic Ocean
      the Indian Ocean
      the Pacific Ocean
      the Southern Ocean

      Q4.
      Order these countries from north to south.

      1 - Canada
      2 - Cuba
      3 - Peru
      4 - Uruguay

      Q5.
      features are natural features that would be here even if there were no people around.

      Correct Answer: Physical

      Q6.
      Choose the best option to complete the following sentence: Biomes are regions of the Earth which have ...

      Correct answer: similar climates, landscapes, plants and animals.
      similar climates and weather patterns.
      similar vegetation.
      the same physical features.

      6 Questions

      Q1.
      In which country is the Glacier National Park located?

      Canada
      Chile
      Greenland
      Correct answer: the USA

      Q2.
      The rainforest is the largest rainforest in the world.

      Correct Answer: Amazon

      Q3.
      Which of these features might you find in a wilderness area?

      a bridge
      Correct answer: a mountain
      Correct answer: a river
      a road

      Q4.
      In which of these countries are boreal forests found?

      Argentina
      Correct answer: Canada
      Ecuador
      Correct answer: the USA

      Q5.
      Which of the following are major causes of deforestation in the Amazon rainforest?

      earthquakes
      Correct answer: mining
      sheep grazing
      Correct answer: urban development

      Q6.
      Which of the following statements could be used to describe a boreal forest?

      Animals live there, including chimpanzees, elephants and tigers.
      Correct answer: Most of its trees are conifers.
      Correct answer: It is one of the world’s largest biomes.
      It was only recently inhabited by people.

      To help you plan your 6 geography lesson on: Environmental geography: focus on North and South America, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...