Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Geographical skills: Describing the UK

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use maps and geographical skills to investigate the geography of the UK.

      Key learning points

      1. The UK has a range of landscapes, settlement types, land uses and industries.
      2. We can use maps and other data sources to investigate differences in life across the UK.
      3. We can use geographical skills to investigate differences across the UK.

      Keywords

      • Land use - Land use is the function or purpose of a particular area.

      • Industry - Industry is the business of turning raw materials into finished products usually in factories.

      • Population density - Population density is the number of people living in a defined area, e.g. 300 people per square kilometre.

      • Diversity - Diversity is the variety of human, physical or cultural characteristics in a geographical area.

      Common misconception

      Some learners may be less confident with the use of aerial images, maps and data.

      Spend additional time recapping and consolidating learners' geographical skills in using maps and other sources of information.

      Teacher tip

      Learners could work together to create a whole-class display or assembly that celebrates their geographical learning about the UK.

      Equipment

      Scissors; large pieces of paper; photographs, maps and information books about the UK

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the countries that make up the UK?

      Correct answer: England
      Correct answer: Northern Ireland
      France
      Correct answer: Scotland
      Correct answer: Wales

      Q2.
      Different types of land use include...

      Correct answer: offices and factories
      Correct answer: agriculture and farming
      the journey to school
      Correct answer: roads and railways

      Q3.
      The number of people living in a defined area (e.g. 300 people per square kilometre) is called...

      population statistics
      population numbers
      Correct answer: population density
      population growth

      Q4.
      Physical features are ...

      buildings and infrastructure built by humans
      Correct answer: naturally formed features
      very large landmarks

      Q5.
      Tourism, mining, farming, building are types of...

      Correct Answer: industry, industries

      Q6.
      Diversity means...

      Correct answer: different
      similar
      Correct answer: variety
      everything

      6 Questions

      Q1.
      A set idea that someone might have about a place or thing, which is often not true in reality is called a...

      stereogram
      Correct answer: stereotype
      stereophone
      stereograph

      Q2.
      This is a...

      An image in a quiz
      Bar chart
      Line graph
      Pictogram
      Correct answer: Climate graph

      Q3.
      What sources can we use to investigate geographical differences across the UK?

      Ordnance Survey maps
      aerial photographs
      climate graphs
      population density maps
      Correct answer: all of the above

      Q4.
      Match the words with their definitions

      Correct Answer:Misconception,an incorrect idea or opinion that someone might have about something

      an incorrect idea or opinion that someone might have about something

      Correct Answer:Stereotype,a set idea someone might have about a place which may not be true

      a set idea someone might have about a place which may not be true

      Correct Answer:Diversity,the variety of human and physical characteristics in a place

      the variety of human and physical characteristics in a place

      Q5.
      What type of photograph is this?

      An image in a quiz
      satellite photograph
      ground level photograph
      Correct answer: aerial photograph
      X-ray photograph

      Q6.
      A relief map like this shows

      An image in a quiz
      Correct answer: Hilly areas and areas of low-lying land
      Correct answer: Natural features like the coastline and rivers
      The location of major cities
      Where people in the UK live
      Q2 Contains modified Copernicus Climate Change Service information (2025); ECMWF; ERA5. Licensed under CC BY 4.0 Q5 Finsbury Circus from Horizon 22, The Wub, 2023, Licensed under CC-BY-SA 4.0

      To help you plan your 6 geography lesson on: Geographical skills: Describing the UK, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...