Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Renewable sources of energy

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify the advantages and disadvantages of renewable sources of energy, and form an opinion about their relative merits.

      Key learning points

      1. Renewable sources of energy include solar, wind, wave and tidal energy, biomass, hydro-electric and geothermal energy.
      2. Different forms of renewable energy have advantages and disadvantages.
      3. Renewable energy sources can contribute to reducing carbon emissions.
      4. Some countries like Iceland and Costa Rica get nearly all their energy from renewable sources.

      Keywords

      • Renewable energy - Renewable energy is sources of energy that can be re-used and will not be used up or run out.

      • Carbon emissions - Carbon emissions are the release of carbon into the air and atmosphere around us.

      • Hydro-electric - Hydro-electric power generates electricity by using water.

      • Biomass - Biomass is organic (natural) material that can be used as fuel.

      Common misconception

      Renewable energy sources are 'free'.

      There are significant costs involved in setting up and maintaining renewable sources of energy.

      Teacher tip

      There may be renewable sources of energy in your local area that children could visit or investigate. It may be helpful to use OS maps for the final task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is not a renewable source of energy?

      wind
      hydro
      solar
      Correct answer: nuclear

      Q2.
      In 2021, what percentage of global energy used did not come from fossil fuels?

      Correct answer: 20%
      50%
      80%

      Q3.
      How do greenhouse gases cause Earth to become warmer?

      1 - the Earth absorbs heat from the sun
      2 - some heat escapes back into space
      3 - greenhouse gases in the atmosphere trap the heat so less escapes back into space

      Q4.
      Which gas does not contribute to global warming?

      carbon dioxide
      Correct answer: oxygen
      methane

      Q5.
      Which gas is not emitted when burning fossil fuels?

      carbon dioxide
      Correct answer: oxygen
      methane

      Q6.
      Which of the following would help to reduce climate change?

      using more non-renewable energy sources
      Correct answer: using less non-renewable energy sources
      using less renewable energy sources

      6 Questions

      Q1.
      Which photograph shows hydro-electric power?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q2.
      What does a wind turbine do?

      grinds grain
      Correct answer: produces electricity from wind energy
      makes the seaside more windy

      Q3.
      What renewable energy source is burned to create electricity?

      hydro
      wind
      solar
      biomass

      Q4.
      Which of the following is a con of wind power?

      wind farms tend to produce more electricity in winter when demand is higher
      if the wind is too light, no power is generated
      can be used on land or offshore

      Q5.
      Which environment would be good for producing solar power?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q6.
      Which of the following is true?

      all renewable energy sources reduce our carbon footprint
      we can't only use renewable sources of energy
      Correct answer: different forms of renewable energy have a range of advantages and disadvantages

      To help you plan your 5 geography lesson on: Renewable sources of energy, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...