Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mapping changes in forests around the world

      Lesson details

      Learning outcome

      I can research the significance of forests to local communities.

      Key learning points

      1. Maps can give us information about the location and extent of forests globally.
      2. Some parts of the world, such as the Amazon, are experiencing deforestation.
      3. Satellite imagery can be used to identify how much deforestation has happened.
      4. Deforestation impacts on local and global communities in many different ways.

      Keywords

      • Indigenous - Indigenous describes people who are the original inhabitants of a place, rather than people who moved there from somewhere else

      • Hectare - A hectare is a measurement of land. Each hectare is 10,000 square metres

      • Satellite image - A satellite image is a photograph taken from high above using a satellite

      • Deforestation - Deforestation is the complete removal of trees

      Common misconception

      Trees are a renewable resource and can just be cut down then replanted without any negative impact.

      It can take hundreds of years for some woodland to become established with the same benefits. It is important to protect the global forests that we currently have.

      Teacher tip

      The NASA Earth Observatory website has lots of articles showcasing how satellite images have been useful in the protection of the Amazon rainforest.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Climate zones are areas that have similar .

      Correct answer: weather conditions and climate
      physical features
      human features

      Q2.
      Match the key word to its definition.

      Correct Answer:evergreen,trees and shrubs that keep their leaves all year round
      Correct Answer:deciduous,trees and shrubs that lose all their leaves in autumn and winter
      Correct Answer:native ,those already growing in a place and not introduced there by humans

      Q3.
      What is the boreal forest climate like?

      short, cool winters and hot summers with incredibly warm temperatures
      long, warm summers and long winters
      Correct answer: short, cool summers and long winters with incredibly cold temperatures

      Q4.
      The most common boreal tree species are deciduous and evergreen conifers such as:

      Correct answer: larch
      Correct answer: pine
      oak
      Correct answer: fir
      Correct answer: spruce

      Q5.
      Which continent does not contain any temperate deciduous forest?

      An image in a quiz
      Correct answer: Africa
      North America
      Europe

      Q6.
      Which forest biome is being described here: "This biome is home to over half the world’s plants and animal species."

      boreal
      temperate deciduous
      Correct answer: tropical rainforest

      6 Questions

      Q1.
      What is deforestation?

      Deforestation is the process of planting more trees.
      Deforestation is the process of studying trees.
      Correct answer: Deforestation is the process of cutting down trees and clearing forests.

      Q2.
      __________ describes people who are the original inhabitants of a place, rather than people who moved there from somewhere else.

      Local
      Global
      Correct answer: Indigenous

      Q3.
      How much land is covered by forests globally?

      one quarter
      Correct answer: one third
      one half

      Q4.
      Over the last 10,000 years, the world has __________ one-third of its forests.

      gained
      kept
      Correct answer: lost

      Q5.
      Most of the world's woodland is...

      boreal
      temperate deciduous
      Correct answer: tropical rainforest

      Q6.
      Order the type of woodland starting with the largest proportion.

      1 - tropical rainforest
      2 - boreal
      3 - temperate deciduous

      To help you plan your 5 geography lesson on: Mapping changes in forests around the world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...