Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse, interpret and reflect on geographical data gathered through fieldwork.

      Key learning points

      1. Geographers use sketch maps, paper and digital maps, grid references, and geographical vocabulary to locate fieldwork.
      2. Data can be shared in many different ways, such as through maps, tables, diagrams, graphs and reports.
      3. Data can be examined to think about what it is showing: it’s helpful to think about how reliable the answers might be.

      Keywords

      • Report - A report is a detailed written or spoken presentation, for example, of a geographical enquiry.

      • Table - You can use a table to present data or information in a grid using rows and columns

      • Graph - A graph is a diagram or picture that displays data.

      • Analyse - To analyse is to study something in close detail.

      • Interpret - To interpret is to decide on the meaning of something.

      Common misconception

      Not all data may fit the pattern they have identified.

      These are called anomalies and can sometimes be explained away but individual anomalies would not disprove a pattern exists.

      Teacher tip

      It would be great to arrange a litter pick in the local area once your have completed this unit. This unit could also be used as evidence towards an Eco Schools award.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the role of an enquiry question in fieldwork?

      Correct answer: It guide data collection and analysis to answer a specific geographic question.
      It is used to decide the location for fieldwork.
      It is a question asked to local residents during fieldwork.

      Q2.
      Why is firsthand observation important in fieldwork?

      helps geographers to enjoy the natural beauty of the area
      it is important for geographers to take a break from their regular work
      Correct answer: allows geographers to observe and understand processes in the real environment

      Q3.
      Why is a risk assessment important?

      Correct answer: it identifies potential hazards to reduce the risk of harm
      it is important to ensure that the fieldwork is completed on time
      it is done to make sure that the fieldwork is enjoyable

      Q4.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:data,basic information that you can make sense of when answering a question

      basic information that you can make sense of when answering a question

      Correct Answer:varies,it is slightly different from other things that are otherwise similar

      it is slightly different from other things that are otherwise similar

      Correct Answer:service,a system that supplies a public need, for example waste collection

      a system that supplies a public need, for example waste collection

      Q5.
      What are common methods used in fieldwork to gather data?

      Correct answer: surveys and questionnaires
      Correct answer: observation
      studying the continents
      Correct answer: photographs

      Q6.
      Which factors might affect data collection?

      Correct answer: time of day
      if you use a coloured map
      Correct answer: weather
      Correct answer: time of year

      6 Questions

      Q1.
      A is a diagram or picture that displays data.

      report
      map
      Correct answer: graph

      Q2.
      You can use a to present data or information in a grid using rows and columns.

      Correct Answer: table

      Q3.
      What comes before active fieldwork in the stages of an enquiry cycle?

      Correct answer: risk assessment
      analysing data
      Correct answer: creating an enquiry question

      Q4.
      Order the stages of an enquiry cycle starting with the first step.

      1 - create enquiry question
      2 - plan which data to collect
      3 - risk assessment
      4 - active fieldwork
      5 - collect and present data

      Q5.
      What does to analyse mean?

      to collect and present data or information
      Correct answer: to study something in close detail
      to create an enquiry question for a fieldwork study.

      Q6.
      What does to interpret mean?

      to sketch a map of the local area for a fieldwork study
      to study something in close detail
      Correct answer: to decide on the meaning of something

      To help you plan your 4 geography lesson on: Presenting data, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...