Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Nigeria's future in a changing world

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify Nigeria's global connections and describe some ways in which the country is changing.

      Key learning points

      1. Nigeria exports and imports a wide range of goods.
      2. The Nigerian diaspora is large and global.
      3. Nigeria is a member of the UN and African Union and plays an important role in African and global affairs.
      4. Nigeria is a lower-middle income country and receives foreign aid for health, education and infrastructure.
      5. Nigeria is undergoing economic, environmental, political and societal changes.

      Keywords

      • Globalisation - globalisation means the links and interdependencies between countries all around the world

      • Diaspora - a group of people who have scattered across the world but maintain cultural connections from their place or origin

      • Foreign investment - when an individual or company buys an asset in another country

      • Foreign aid - any form of assistance donated by one country to another

      Common misconception

      Globalisation is the world becoming more developed.

      Globalisation is the world becoming more interconnected.

      Teacher tip

      Learners could collaborate in groups for Task A. The activity could be made less challenging by using a selection of the questions instead of the full set.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What continent is Nigeria part of?

      Asia
      Correct answer: Africa
      Europe
      South America

      Q2.
      Which of these best describes Nigeria’s climate?

      Desert throughout
      Arctic in the north, tropical in the south
      Correct answer: Tropical in the south, drier in the north
      Completely tropical

      Q3.
      What is Lagos known for?

      Farming and fishing only
      Being the smallest village in Nigeria
      Being Nigeria’s capital city
      Correct answer: Being the largest city and a major economic hub

      Q4.
      What type of jobs are found in Nigeria’s informal sector?

      Government ministers
      Correct answer: Street vendors
      Airline pilots
      Civil servants

      Q5.
      Which natural resource is most important to Nigeria’s exports?

      Diamonds
      Gold
      Correct answer: Oil
      Timber

      Q6.
      Which of these is a challenge in Nigeria today?

      Overpopulation in Antarctica
      Lack of deserts
      Correct answer: Regional conflict and insecurity
      Too few natural resources

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:globalisation,growing links between countries

      growing links between countries

      Correct Answer:diaspora,people who've moved but keep cultural ties

      people who've moved but keep cultural ties

      Correct Answer:foreign investment,buying assets in another country

      buying assets in another country

      Correct Answer:foreign aid,help given by one country to another

      help given by one country to another

      Q2.
      Why might Nigeria receive foreign aid?

      To increase its military power
      For space travel
      Correct answer: To support development and reduce poverty
      To expand to new territories

      Q3.
      Which of these is an example of globalisation?

      A local market in a village
      Correct answer: A Nigerian artist selling music internationally
      Two friends texting each other
      A law passed by a town council

      Q4.
      Which of the following is the best definition of globalisation?

      The world becoming more developed
      The world becoming more disconnected
      The world becoming more competitive
      Correct answer: The world becoming more interconnected

      To help you plan your 8 geography lesson on: Nigeria's future in a changing world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...