Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The 2018 Sunda Strait Tsunami

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how a tsunami occurs and what happened in the Sunda Strait in 2018.

      Key learning points

      1. A tsunami is a series of large, powerful ocean waves caused by a sudden disturbance.
      2. Undersea earthquakes, volcanic eruptions and landslides can displace sufficient water to trigger a tsunami.
      3. In 2018, a tsunami was caused by the collapse of the Anak Krakatau volcano in the Sunda Strait in Indonesia.
      4. Tragically, the tsunami led to the deaths of over 430 people.
      5. The impact was devastating due to insufficient warning systems, the Strait funnelling the waves, and the time of day.

      Keywords

      • Tsunami - a series of large, powerful ocean waves caused by a sudden disturbance

      • Displace - to move something from its original position, e.g. ocean water

      • Infrastructure - the basic systems in a country, such as transport and power supply

      Common misconception

      Tsunamis are just big waves.

      Tsunamis are caused by displacement of the ocean, not wind blowing over the surface. Tsunami waves don’t break, they come as a fast-moving wall of water, which can be far bigger and faster than a normal wave. They can also flood kilometres inland.

      Teacher tip

      Emphasising that the knowledge from the lesson could save their lives, can add importance to the content.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Magma,Molten rock beneath Earth's surface

      Molten rock beneath Earth's surface

      Correct Answer:Epicentre,The point on the surface above a quake

      The point on the surface above a quake

      Correct Answer:Lava,Molten rock that has reached the surface

      Molten rock that has reached the surface

      Correct Answer:Tectonic plate,A large section of Earth's crust that moves

      A large section of Earth's crust that moves

      Q2.
      What happens at a destructive plate boundary?

      Plates slide past each other
      Plates move apart
      Correct answer: Plates collide and one sinks
      Plates stop moving

      Q3.
      Which of these is a primary effect of a volcanic eruption?

      Flooding
      Correct answer: Ash cloud
      Aid response
      Loss of tourism

      Q4.
      What is the molten rock called before it erupts?

      Lava
      Slag
      Granite
      Correct answer: Magma

      Q5.
      Which of these is a secondary effect of an earthquake?

      Correct answer: Tsunami
      Cracked roads
      Shaking ground
      Buildings collapsing

      Q6.
      Which instrument detects earthquakes?

      Thermometer
      Barometer
      Correct answer: Seismometer
      Rain gauge

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definition.

      Correct Answer:Tsunami,Large ocean waves caused by sudden disturbance

      Large ocean waves caused by sudden disturbance

      Correct Answer:Displace,Move from original position

      Move from original position

      Correct Answer:Infrastructure,Basic transport and power systems

      Basic transport and power systems

      Q2.
      What caused the 2018 Sunda Strait tsunami?

      Strong winds over the ocean
      A meteor hitting the sea
      Correct answer: A volcanic eruption triggering a landslide
      A powerful undersea earthquake

      Q3.
      Why can tsunamis be more dangerous than normal waves?

      They’re caused by tides
      They can travel slowly
      They are single waves
      Correct answer: They can flood far inland

      Q4.
      Why are tsunamis not 'just big waves'?

      They come in pairs
      They are caused by wind
      They’re deeper and slower
      Correct answer: They are caused by seabed shifts

      To help you plan your 8 geography lesson on: The 2018 Sunda Strait Tsunami, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...