Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The interdependence of biotic and abiotic components in cold environments

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how biotic and abiotic components in a cold environment such as soil, climate, animals, plants and people are interdependent.

      Key learning points

      1. Cold environment ecosystems exhibit interdependence of climate, water, soils, plants, animals and people.
      2. Food chains and food webs show how biotic and abiotic components are interdependent in a cold environment.
      3. Nutrient cycles show how biotic and abiotic components are interdependent in a cold environment.

      Keywords

      • Biotic - the living elements of an ecosystem (e.g. plants, animals)

      • Abiotic - the non-living elements of an ecosystem (e.g. water, nutrients)

      • Interdependence - the connections between different components of the environment, where each component depends on or influences the others

      • Evapotranspiration - the transfer of water to the atmosphere through evaporation from surfaces and transpiration from plants

      Common misconception

      Soil is a biotic component of ecosystems because it contains living organisms.

      Soil is classed as an abiotic component because soil itself is non-living.

      Teacher tip

      If pupils have a good understanding of nutrient cycles from studying ecosystems earlier in the course, then it is appropriate to challenge them to explain how the nutrient cycle of cold environments change in response to environmental change, such as a reduction in rainfall or removal of vegetation.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How much precipitation do cold environments typically receive?

      High amounts, similar to tropical rainforests
      Moderate amounts, like temperate regions
      Correct answer: Low amounts, often less than deserts
      Heavy rainfall throughout the year

      Q2.
      How does ice and snow help regulate Earth’s temperature?

      By absorbing heat
      Correct answer: By reflecting sunlight and reducing warming
      By producing greenhouse gases

      Q3.
      Which of the following is a large cold environment in Asia?

      Correct answer: The Siberian Tundra
      The Sahara Desert
      The Amazon Basin

      Q4.
      What is the main difference between a food chain and a food web?

      Correct answer: A food chain shows one energy path, while a food web shows multiple pathways
      A food chain includes more organisms than a food web
      A food web only shows plants, and a food chain shows animals
      A food chain is more complex than a food web

      Q5.
      What is the main difference between tundra and polar environments?

      Correct answer: Tundra is slightly warmer and has some vegetation
      Polar regions have more plant life
      Tundra is colder than polar regions
      Tundra is only found in Antarctica

      Q6.
      Where are polar environments found?

      Near the equator
      Correct answer: At high latitudes around the North and South Poles
      In tropical regions
      In mountain ranges only

      4 Questions

      Q1.
      What is the biotic component of an ecosystem?

      The climate and temperature
      The soil and rocks
      The water and air
      Correct answer: The living organisms, such as plants and animals

      Q2.
      How is soil an abiotic component in an ecosystem?

      Correct answer: It provides nutrients for plants to grow
      It is made up of living organisms
      It controls the climate of the area
      It creates oxygen for the atmosphere

      Q3.
      Why do cold environments have low biodiversity?

      They are too warm for many species
      There is too much food
      They have too much rainfall
      Correct answer: Harsh conditions make survival difficult

      Q4.
      What is evapotranspiration?

      Correct answer: Water transferring to the atmosphere via evaporation and transpiration of plants
      The movement of water underground
      The freezing of water in cold environments
      The absorption of water by soil only

      To help you plan your 10 geography lesson on: The interdependence of biotic and abiotic components in cold environments, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...