Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What I do at school: infinitives, present tense 3rd person singular

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recognise the infinitive of a verb and can form the 3rd person singular from the infinitive in the context of school activities.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [o] can be either short (followed by 2 consonants) or long (followed by a single consonant, double vowel or 'h').
      2. The infinitive of a verb is the form listed in the dictionary. In German, it usually ends in 'en'.
      3. The short form of the verb (3rd person singular) is used to talk about 'he' or 'she'.
      4. Remove 'en' from the infinitive and add a 't' for the 3rd person singular of most verbs.
      5. German has one present tense. English has two present tenses, e.g., 'er macht' can mean 'he does' or 'he is doing'.

      Keywords

      • [o] - pronounced as in 'Wo?' or 'Kopf'

      • Infinitive - the dictionary form of a verb

      • 3rd person singular - the short form of a verb, used to say what he/she does or is doing

      Common misconception

      The present continuous, e.g., ‘He is doing’ is translated as ‘Er ist machen’.

      There is only one present tense in German. ‘Er macht’ = ‘He does / He is doing’.

      Teacher tip

      For an active lesson, students could indicate whether a word contain long/short [o] by standing up or remaining seated when the teacher says the word aloud.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these German words to their English meanings.

      Correct Answer:das Wasser,water
      Correct Answer:wahr,true
      Correct Answer:die Welt,world
      Correct Answer:sein,to be, being
      Correct Answer:haben,to have, having
      Correct Answer:der Freund,friend

      Q2.
      When are German vowels short?

      when a single consonant follows a vowel, e.g., [a] in 'Tag'
      Correct answer: when more than one consonant follows a vowel, e.g., [a] in 'Wasser'
      when there is a double vowel, e.g., [e] in 'Kaffee'

      Q3.
      Match these forms of the verb 'sein' (to be, being) to their English equivalents.

      Correct Answer:ich bin,I am
      Correct Answer:du bist,you are
      Correct Answer:er ist,he is
      Correct Answer:sie ist,she is
      Correct Answer:Mia ist,Mia is

      Q4.
      Match these forms of the verb 'haben' (to have, having) to their English equivalents.

      Correct Answer:ich habe,I have
      Correct Answer:du hast,you have
      Correct Answer:er hat,he has
      Correct Answer:sie hat,she has
      Correct Answer:Wolfgang hat,Wolfgang has

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Mein Freund hat ein Haustier.'

      Correct Answer: My friend has a pet., my friend has a pet, 'My friend has a pet.', 'My friend has a pet'

      Q6.
      Which word completes the following question? ' es warm oder kalt heute?'

      Correct Answer: ist, Ist

      5 Questions

      Q1.
      Which of these words contain a long [o]?

      Kopf
      Correct answer: Wo?
      offen
      Correct answer: holen

      Q2.
      Which of these words are infinitives?

      redet
      Correct answer: spielen
      schreibt
      Correct answer: lernen
      Correct answer: sein

      Q3.
      Match these German phrases to their English translations.

      Correct Answer:auf Deutsch schreiben,to write in German
      Correct Answer:mit Freunden reden,to talk with friends
      Correct Answer:im Klassenzimmer sein,to be in the classroom
      Correct Answer:in der Schule lernen,to learn in school
      Correct Answer:eine Aufgabe machen,to do a task
      Correct Answer:im Unterricht sein,to be in lessons

      Q4.
      To form the verb stem in German, remove __________ from the infinitive.

      Correct answer: -en
      -t
      nothing

      Q5.
      Translate the following sentence into German: 'He is playing guitar.'

      Correct Answer: Er spielt Gitarre., Er spielt Gitarre, 'Er spielt Gitarre.', 'Er spielt Gitarre'

      To help you plan your 7 German lesson on: What I do at school: infinitives, present tense 3rd person singular, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...