Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What people have: 'haben' with definite and indefinite articles (accusative)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can say what I, you or she/he has and can use the indefinite and definite articles in the accusative case.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'haben' means 'to have/having'. 'Ich habe' means 'I have', 'du hast' - 'you have', er/sie hat' - 'he/she has.'
      2. The masculine indefinite article 'ein' changes to 'einen' after 'haben' and most verbs, but not after 'sein'.
      3. The masculine definite article 'der' changes to 'den' after 'haben' and most verbs, but not after 'sein'.
      4. The accusative case is used after 'haben' to mark belongings (direct objects).

      Keywords

      • Er - subject pronoun meaning 'he'

      • Sie - subject pronoun meaning 'she'

      • Haben - to have, having

      • Definite article - word meaning 'the'

      • Indefinite article - word meaning 'a' or 'an'

      Common misconception

      Names (e.g., Alex) and pronouns (e.g., 'er') are not interchangeable and need different verb endings.

      Names and pronouns are interchangeable and use the same verb endings.

      Teacher tip

      Using mini whiteboards for Task A will allow an opportunity to check student learning and offer immediate feedback.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these German words to the correct English translations.

      Correct Answer:blau,blue

      blue

      Correct Answer:bitte,please

      please

      Correct Answer:gelb,yellow

      yellow

      Correct Answer:rot,red

      red

      Correct Answer:danke,thanks

      thanks

      Correct Answer:gut,good

      good

      Q2.
      Match the following to the correct English translations.

      Correct Answer:ich bin,I am

      I am

      Correct Answer:ich habe,I have

      I have

      Correct Answer:du bist,you are

      you are

      Correct Answer:du hast,you have

      you have

      Correct Answer:ist,is

      is

      Correct Answer:hat,has

      has

      Q3.
      Which word for 'the' would correctly complete the following sentence? 'Du hast __________ Fußball.'

      die
      der
      das
      Correct answer: den
      ein

      Q4.
      Which of the following nouns would use 'einen' after the verb 'haben'?

      Correct answer: Freund (m)
      Correct answer: Mensch (m)
      Ding (n)
      Form (f)
      Klasse (f)

      Q5.
      Translate the following sentence into German: 'You have the table.'

      Correct Answer: Du hast den Tisch., du hast den tisch., Du hast den Tisch, du hast den Tisch, 'Du hast den Tisch.'

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'He is a man.'

      Correct Answer: Er ist ein Mann., er ist ein mann., Er ist ein Mann, er ist ein mann, 'Er ist ein Mann.'

      5 Questions

      Q1.
      Match the following German phrases to the correct English translations.

      Correct Answer:ich habe,I have

      I have

      Correct Answer:du hast,you have

      you have

      Correct Answer:er hat,he has

      he has

      Correct Answer:sie hat,she has

      she has

      Correct Answer:er ist,he is

      he is

      Correct Answer:sie ist,she is

      she is

      Q2.
      Complete the following sentence: The accusative case marks the ...

      Correct answer: direct object or belonging in a sentence.
      subject in a sentence.
      verb in a sentence.

      Q3.
      Fill in the gaps in the following sentence: 'Er __________ einen Ball und sie hat __________ Zug.'

      hast; den
      hat; der
      Correct answer: hat; den
      hast; die
      hat; das

      Q4.
      Translate the following sentence into German: 'She has a reason.'

      Correct Answer: Sie hat einen Grund., Sie hat einen Grund, sie hat einen grund., sie hat einen grund, 'Sie hat einen Grund.'

      Q5.
      Which of the following sounds are in 'antworten'?

      long [a]
      Correct answer: short [a]
      [z]
      [ei]
      Correct answer: [w]

      To help you plan your 7 German lesson on: What people have: 'haben' with definite and indefinite articles (accusative), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...