Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What we do together: present 1st person plural weak verbs and 'sein'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can distinguish English and German uses of the present tense and talk about what I do with others using the 1st person plural of weak verbs and of 'sein'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Sein' is an irregular verb. 'Wir sind' means 'we are'.
      2. No indefinite article is needed when using ‘sein’ + profession noun, e.g., ‘Sie ist Lehrerin’.
      3. The simple present is the only present tense in German.
      4. Adverbs of time tell us which English tense to use (simple present or present continuous) when translating from German.

      Keywords

      • [v] - pronounced as in 'vor'

      • Sind - 1st person plural and 3rd person plural present tense form of 'sein', meaning (we, they) 'are' or 'are being’

      • Simple present - present tense used to describe habitual, routine actions; it is the only present tense in German

      • Present continuous - present tense used in English to describe ongoing, current actions; it is not used in German

      • Adverb - word that describes a verb or adjective

      Common misconception

      You have to use an indefinite article when using 'sein' and a profession noun.

      Do not use an indefinite article when using 'sein' and a profession noun, e.g., 'Ich bin Sänger'.

      Teacher tip

      Task C2 could be completed as a gapped listening task instead of a reading task. Remove the word list if students complete it as a listening task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German words below to the correct English translations.

      Correct Answer:zeigen,to show, showing
      Correct Answer:antworten,to answer, answering
      Correct Answer:schreiben,to write, writing
      Correct Answer:ihn,it, him
      Correct Answer:Naturwissenschaft (f),science
      Correct Answer:tanzen,to dance, dancing

      Q2.
      Complete the following sentence with the correct present tense weak verb ending: 'Er spiel jeden Tag Sport.'

      Correct Answer: t, -t

      Q3.
      Which of these words or phrases are adverbs?

      Correct answer: manchmal
      Correct answer: langsam
      nicht
      Fach
      Correct answer: im Garten

      Q4.
      Match the pronouns to the correct verb forms.

      Correct Answer:ich,gehe
      Correct Answer:du,gehst
      Correct Answer:sie, er, es,geht
      Correct Answer:wir,gehen

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Ich mag den Lehrer.'

      Correct Answer: I like the teacher., I like the male teacher.

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'You write every day.'

      Correct Answer: Du schreibst jeden Tag.

      6 Questions

      Q1.
      What can be a problem for English speakers when pronouncing the German [v]?

      Correct answer: [v] sounds like the English 'f'
      Correct answer: [w] sounds like the English 'v'
      Correct answer: you could say a different word if you mix the sounds up, e.g., 'Vieh' and 'wie'
      [v] sounds like the German [w]
      [v], [w] and [f] sound the same in German

      Q2.
      Match the pronouns to the correct forms of 'sein'.

      Correct Answer:ich,bin
      Correct Answer:du,bist
      Correct Answer:sie, er, es,ist
      Correct Answer:wir,sind

      Q3.
      Fill in the gap to complete the following sentence: 'Ich gehe in die __________.'

      zuhören
      Correct answer: Moschee (f)
      Einzelkind (nt)
      schwimmen
      Schlagzeug (nt)

      Q4.
      Translate the following sentence into German: 'I am a father.'

      Correct Answer: Ich bin Vater.

      Q5.
      'I play the drums often.'. Which present tense is this?

      Correct answer: simple present
      present continuous

      Q6.
      What is the correct translation of the following sentence? 'The teacher (f) is writing now.'

      Die Lehrerin schreibt.
      Correct answer: Die Lehrerin schreibt jetzt.
      Die Lehrerin schreibt jede Woche.
      Die Lehrerin zeigt jetzt.
      Die Lehrerin zeigt.

      To help you plan your 7 German lesson on: What we do together: present 1st person plural weak verbs and 'sein', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...