Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How's it going? 'Wie' and the singular indefinite articles 'ein', 'eine', 'ein'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the question word 'Wie?' to ask how things are going and can use the indefinite articles 'ein', 'eine' and 'ein' in contrast to the definite articles 'der', 'die', 'das'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [ei] sounds like the German word 'frei' and the English word 'eye'.
      2. 'Wie?' means 'How?', like in 'Wie geht's?' ('How's it going?').
      3. German has three words for 'a': 'ein' (masculine), 'eine' (feminine) and 'ein' (neuter).
      4. 'A' (ein, eine, ein) introduces new information; 'the' (der, die, das) refers to something already mentioned or known.

      Keywords

      • Ei - pronounced ‘ei’ as in 'frei'

      • Indefinite article - different forms of ‘a’: ‘ein’, ‘eine’, ‘ein'

      Common misconception

      [ei] is pronounced like the English [e].

      [ei] is pronounced as in the key word 'frei' and like the English 'eye'.

      Teacher tip

      From the outset teachers can use every practice opportunity to help their pupils learn and remember the grammatical gender of each new noun; for example, by including it in the scoring of every vocabulary check.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? In German, there is only one word for 'the'?

      Correct Answer: False

      Q2.
      Match the following German words to the correct gender.

      Correct Answer:Tisch,der

      der

      Correct Answer:Tafel,die

      die

      Correct Answer:Paar,das

      das

      Q3.
      Which of these is the correct translation of the sentence 'Wo ist der Gast?' into English?

      Correct answer: Where is the guest?
      How is the guest?
      Who is the guest?

      Q4.
      Which of these words contain a long vowel sound?

      Correct answer: fragen
      Flasche
      Mann
      Correct answer: geben
      Correct answer: Idee

      Q5.
      Which of these words contain a short vowel sound?

      Correct answer: besser
      Correct answer: Ende
      Correct answer: Klasse
      Correct answer: kann
      Paar

      Q6.
      True or false? 'Sein' and 'ist' mean 'to be, being' and 'is'.

      Correct Answer: True

      6 Questions

      Q1.
      Match these English statements about how someone is doing to the correct German equivalents.

      Correct Answer:not good, not well,nicht so gut

      nicht so gut

      Correct Answer:good, well,gut

      gut

      Correct Answer:it's going OK,ja, es geht

      ja, es geht

      Q2.
      True or false? The German sound [ei] is pronounced like the English word 'eye'.

      Correct Answer: True

      Q3.
      Match each German question to the appropriate answer.

      Correct Answer:Was ist das?,Das ist ein Tisch.

      Das ist ein Tisch.

      Correct Answer:Wie geht's?,Gut!

      Gut!

      Correct Answer:Wo ist der Gast?,Da!

      Da!

      Q4.
      Which of these words are indefinite articles?

      der
      Correct answer: ein
      Correct answer: eine
      das

      Q5.
      Match these German words to their English translations.

      Correct Answer:das Ding,the thing

      the thing

      Correct Answer:die Form,the shape

      the shape

      Correct Answer:der Mensch,the human being

      the human being

      Correct Answer:klein,small

      small

      Correct Answer:groß,big

      big

      Q6.
      Which of these definitions correctly describes the indefinite article?

      Correct answer: introduces new information and identifies something unknown
      refers to something already mentioned or known
      a word which describes an action or state

      To help you plan your 7 German lesson on: How's it going? 'Wie' and the singular indefinite articles 'ein', 'eine', 'ein', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...