Year 1

To create a timeline of the events of the Great Fire of London

In this lesson, we will make a detailed timeline of the events of the Great Fire of London. We will use this alongside a map to practise retelling.

Year 1

To create a timeline of the events of the Great Fire of London

In this lesson, we will make a detailed timeline of the events of the Great Fire of London. We will use this alongside a map to practise retelling.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. To be able to identify key events of the Great Fire of London.
  2. To be able to sort these into the correct chronological order.
  3. To be able to retell the events of the Great Fire of London.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
After the Great Fire of London, King Charles II recommended that all future buildings be built out of brick and stone. True or false?
False
Correct answer: True
Q2.
Which architect was hired to helped in rebuilding London?
Correct answer: Christopher Wren
Wenceslaus Hollar
Q3.
How many churches were rebuilt under Christopher Wren's guidance?
51
Correct answer: 52
53
Q4.
Which London landmark was rebuilt according to Christopher Wren's plans?
Guildhall
Royal Exchange
Correct answer: St Paul's Cathedral
Tower of London
Q5.
Did the laws passed after the Great Fire of London intend to make London's streets narrower or wide?
Narrower
Correct answer: Wider

5 Questions

Q1.
On which date did the Great Fire of London begin?
Correct answer: September 2nd, 1666
September 3rd, 1666
Q2.
Who made a record in his diary of the events of the Great Fire of London?
Christopher Wren
King Charles II
Correct answer: Samuel Pepys
Q3.
Which river did Londoners cross in order to escape the fire?
River Fleet
River Severn
Correct answer: River Thames
Q4.
What was initially used in order to pull down burning houses?
Correct answer: Fire hooks
Fire squirts
Gunpowder
Q5.
How many houses were destroyed during the Great Fire of London?
1,320
Correct answer: 13,200
132
132,000