Year 2

What was London like at the time of the fire?

In this lesson, we will look at how London developed as an important cultural, economic and political centre through the reign of the Anglo-Saxons, Normans and Tudors.

Year 2

What was London like at the time of the fire?

In this lesson, we will look at how London developed as an important cultural, economic and political centre through the reign of the Anglo-Saxons, Normans and Tudors.

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. To develop an awareness of London in the past, leading up to the events in the Great Fire of London.
  2. To learn about London's founding as a Roman settlement.
  3. To learn about the development of London as an important cultural and economic centre within England.
  4. To learn about how London developed architecturally up until the Great Fire of London.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
London is the capital of the United Kingdom. True or false?
False
Correct answer: True
Q2.
Approximately, what is London's population?
19,000,000
Correct answer: 9,000,000
900,000
Q3.
Who first invaded Britannia?
Emperor Claudius
Emperor Hadrian
Correct answer: General Julius Caesar
Q4.
Londinium was founded on the banks of which river?
River Mersey
River Severn
Correct answer: River Thames
River Trent
Q5.
In which year did the Iceni tribe, led by Queen Boudicca, burn Londinium to the ground?
60 AD
Correct answer: 61 AD
62 AD
63 AD
Q6.
When did the last Roman soldiers leave Britannia?
409 AD
Correct answer: 410 AD
411 AD
412 AD

5 Questions

Q1.
Which King was left in charge of much of Britain after the last Romans left in 410 AD?
King Alfred the Great
Correct answer: King Vortigern
Q2.
What was the name of the town the Anglo-Saxons built near Londinium?
Corinium
Correct answer: Lundenwick
Q3.
In which year did Alfred the Great conquer London?
885 AD
Correct answer: 886 AD
887 AD
Q4.
During the reign of which ruler was the White Tower at the Tower of London built?
Alfred The Great
Elizabeth I
Henry VIII
Correct answer: William I (William the Conqueror)
Q5.
Which Tudor monarch commissioned the building of St James's Palace?
Elizabeth I
Henry VII
Correct answer: Henry VIII