Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what happened at Elizabeth II’s coronation and why it mattered.

      Key learning points

      1. Elizabeth became queen in 1952 and was crowned in 1953.
      2. People watched on TV.
      3. Elizabeth's coronation crown and jewels had special meanings.
      4. The four nations joined in celebration.
      5. It was a proud day.

      Keywords

      • Queen - a woman who rules

      • Coronation - the ceremony where someone is crowned king or queen

      • Nation - another word for a country

      • Symbol - something that stands for something

      • Crown - a symbol of rule worn on the head

      Common misconception

      Pupils might think a coronation and a royal wedding are the same thing.

      Explain to pupils that although both events are full of pagentry and symbolism and take place in a religious setting, these are just similarities and does not mean they are the same thing.

      Teacher tip

      Use crown, orb, and sceptre props or pictures revealed across the story to exemplify Elizabeth's coronation and the symbols she bore.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      People who are evacuated are called ...

      Correct Answer: evacuees, evacuee

      Q2.
      During World War II, evacuated people moved ...

      Correct answer: from the cities to the countryside
      from the countryside to the cities
      from one city to another city
      from one part of the countryside to another part of the countryside

      Q3.
      Who was evacuated to Windsor Castle during World War II?

      the whole royal family
      the king and queen
      Correct answer: Princesses Elizabeth and Margaret
      nobody from the royal family

      Q4.
      Why did Elizabeth give a radio broadcast during World War II?

      to encourage our soldiers to fight harder
      to scare enemy soldiers
      to ask people to share their food and money
      Correct answer: to comfort evacuated children

      6 Questions

      Q1.
      How old was Elizabeth when she became queen?

      2
      12
      Correct answer: 25
      52

      Q2.
      Which of these is a symbol of rule worn on the head?

      Correct answer: crown
      orb
      sceptre
      throne

      Q3.
      Elizabeth's coronation was the very first to be ...

      Correct answer: shown on television
      performed outside
      attended by ordinary people

      Q4.
      Put the events in the correct order.

      1 - King George VI dies.
      2 - Princess Elizabeth becomes Queen Elizabeth.
      3 - Elizabeth's coronation takes place.

      Q5.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:queen,a woman who rules

      a woman who rules

      Correct Answer:coronation,the ceremony where someone is crowned king or queen

      the ceremony where someone is crowned king or queen

      Correct Answer:nation,another word for a country

      another word for a country

      Correct Answer:symbol,something that stands for something

      something that stands for something

      Q6.
      Which ceremony is performed to crown a king or queen?

      a royal wedding
      Correct answer: a coronation
      a baptism

      To help you plan your 1 history lesson on: The first televised coronation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...