Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Elizabeth used the radio to comfort children during WWII.

      Key learning points

      1. Elizabeth first spoke on the radio in 1940.
      2. Her message comforted children away from home.
      3. People listened to the radio but could not see her.
      4. Her words and voice showed care for her future subjects.
      5. Speaking like this was part of her duty.

      Keywords

      • Evacuee - a person (often a child) sent away to safety

      • Duty - an important job a person has to do

      • Broadcast - a message sent to many people using radios or television

      • Radio - a machine for hearing voices

      • Voice - the sound we make when we speak

      Common misconception

      Pupils might think that people could see Elizabeth during her broadcast.

      Remind them that television was not ubiquitous at this time in Britain, and the radio broadcast only delivered sound.

      Teacher tip

      To fully bring home the 'feel' of Elizabeth's message, play a short, appropriate 1940s radio clip; pupils could even record or perform their own “message of hope”.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Put the family members in order from oldest to youngest.

      1 - great-grandparent
      2 - grandparent
      3 - parent
      4 - child

      Q2.
      What happened to Elizabeth's home, Buckingham Palace, during World War II?

      It was used by people who had lost their homes.
      It was used by the Army.
      Correct answer: It was bombed.

      Q3.
      How did people try to make themselves safer during World War II?

      Correct answer: they built air-raid shelters
      they built vegetable patches in their gardens
      they moved from the countryside to the cities
      Correct answer: they moved from the cities to the countryside

      Q4.
      What job did Elizabeth do when she was in the Army?

      Correct Answer: mechanic

      6 Questions

      Q1.
      Match the object to the way it delivers information.

      Correct Answer:radio,information is heard

      information is heard

      Correct Answer:television,information is seen

      information is seen

      Correct Answer:book,information is read

      information is read

      Q2.
      Why were children evacuated from cities at the beginning of World War II?

      Correct answer: It was dangerous in the cities as they might be bombed.
      Children could have more fun in the countryside.
      There wasn't enough food to feed everyone in the cities.

      Q3.
      How old was Princess Elizabeth when she delivered her first radio broadcast?

      4
      Correct answer: 14
      44

      Q4.
      Put the events in the correct order.

      1 - World War II begins.
      2 - Princess Elizabeth and many other children are evacuated from the cities.
      3 - Elizabeth delivers a radio broadcast for evacuees.
      4 - People are happy to hear Elizabeth's voice on the radio.

      Q5.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:radio,a machine for hearing voices

      a machine for hearing voices

      Correct Answer:broadcast,a message sent to many people using radio or TV

      a message sent to many people using radio or TV

      Correct Answer:evacuee,a person (often a child) sent away to safety

      a person (often a child) sent away to safety

      Correct Answer:duty,an important job a person has to do

      an important job a person has to do

      Correct Answer:voice,the sound we make when we speak

      the sound we make when we speak

      Q6.
      How did Elizabeth's radio broadcast help evacuee children feel better?

      Correct answer: It made them feel cared for and safer.
      She told them that the war was over.
      Elizabeth sang a happy song for everyone.

      To help you plan your 1 history lesson on: The princess who spoke to the nation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...