Year 5

How did the Ancient Egyptians travel and trade?

Year 5

How did the Ancient Egyptians travel and trade?

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about how the Ancient Egyptians used the River Nile for the majority of their travel and to trade with other countries.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

3 Questions

Q1.
What was Akhet?
Correct answer: The season of flooding
The season of growing
The season of harvest
Q2.
The River Nile is the longest in... (select two)
Africa
Asia
Europe
Correct answer: The World
Q3.
The papyrus plant was used to make paper in Ancient Egypt.
False
Correct answer: True

5 Questions

Q1.
What were the earliest Ancient Egyptian boats made of?
Metal
Correct answer: Papyrus
Plastic
Wood
Q2.
The Ancient Egyptians placed a model boat in the tomb to help people travel to the Underworld.
False
Correct answer: True
Q3.
Who would have full sized boats included in their tombs? (select two)
Peasants
Correct answer: Pharaohs
Scribes
Correct answer: Wealthy Egyptians
Q4.
What would the Ancient Egyptians use to measure the cost of something?
Correct answer: A deben
Gold
Money
Q5.
What was the quickest way to travel across Egypt?
Correct answer: By boat
By camel
On foot