Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how contact with Europeans led to the Benin Bronzes being looted.

      Key learning points

      1. In the 1500s CE Portugese merchants began to trade goods like guns with Benin in exchange for enslaved people.
      2. The Dutch, French and English entered this trade in the 1600s CE, making Benin rich and powerful.
      3. However, by the 1800s CE, the power of Benin had weakened, and the British wanted to control trade in the region.
      4. In 1897 they invaded the kingdom of Benin, burning Benin City to the ground and making it part of British Nigeria.
      5. During the invasion thousands of pieces of Edo artwork, including some of those in the British Museum, were looted.

      Keywords

      • Enslaved - when a person is enslaved it means that they are forced to be a slave

      • Transatlantic - transatlantic means crossing the Atlantic Ocean

      • British Nigeria - British Nigeria refers to the time when Nigeria was ruled by the British Empire from the mid-nineteenth century until 1960 when they achieved independence

      • Loot - to loot means to steal items from a place during a war but and can also mean the stolen items

      Common misconception

      The Kingdom of Benin's trade with Europe solely revolved around the transatlantic slave trade.

      While the Kingdom of Benin did participate in the slave trade to some extent, it also engaged in other forms of trade, including the exchange of goods such as ivory, pepper, cloth, and brassware.

      Teacher tip

      Explore what the Declaration of Human Rights says about slavery - there are some excellent books specifically written for children on this topic.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Edo people believed that Osun was the god of magic and...

      Correct Answer: medicine, Medicine

      Q2.
      A __________ is a god, goddess or supernatural being that some people worship and believe in.

      spirit
      ghost
      Correct answer: deity
      saint
      priest

      Q3.
      The Museum currently holds a brass statue of Osun's head.

      Correct Answer: British, british

      Q4.
      The four on top of the statue’s head represent Osun’s protection and the ability the Oba has to make prophecies.

      Correct Answer: birds, Birds

      Q5.
      The coming out of the nostrils symbolise Osun's warriors and the Oba's magical ability to defeat and destroy his enemies.

      Correct Answer: snakes, Snakes, snake, Snakes

      Q6.
      The thunder-stones on the head of the British Museum's Osun statue represent the Oba's power to bring , like lightning.

      Correct Answer: destruction, Destruction

      6 Questions

      Q1.
      The earliest Europeans to trade directly with the Kingdom of Benin were the...

      English
      Correct answer: Portuguese
      French
      Spanish

      Q2.
      The Portuguese often paid for goods, including enslaved people, using...

      Correct Answer: manillas, Manillas, Manilla, manilla

      Q3.
      The transatlantic slave trade transported enslaved people from West Africa to...

      Europe
      Correct answer: the Americas
      Britain
      north Africa

      Q4.
      By the 1800s, the power of the Kingdom of Benin had weakened because...

      Correct answer: there were conflicts within the kingdom
      Correct answer: neighbouring kingdoms had grown stronger
      it had run out of resources
      it had stopped trading with European powers
      Correct answer: European powers wanted to take greater control of West Africa

      Q5.
      In 1897, the British overthrew the Oba and the kingdom became part of British...

      Correct Answer: Nigeria, nigeria

      Q6.
      Roughly how many pieces of Edo artwork were sent back to Britain during the British Expedition?

      1000
      1500
      2000
      Correct answer: 2500

      To help you plan your 6 history lesson on: Benin and Europe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...